Kapetan Zaharie Ahmad Shah upravljao je letom MH370 u kojem je bilo još 238 osoba kada se strmoglavio u južnom dijelu Indijskog oceana, prenosi Jutarnji.hr.

Langewiesche je u novom izvještaju za magazin The Atlantic iznio svoje mišljenje o tome kako je došlo do ove tragedije, a istraživao je i privatni život pilota Shaha. Kobne noći oko 1:10 sati pilot je preuzeo upravljanje kontrolnom pločom kada je avion bio na visini od oko 10,6 kilometara, a avionom je upravljao sve do 1:21 sati kada je nestao s radara.

Inženjer Mike Exner uvjerava u razgovoru za The Atlantic da se avion penjao skroz do visine od 12.200 metara uzrokujući brzo onesposobljavanje i smrt svih u kabini.

“Namjerna dekompresija u kabini bio bi očigledan i vjerojatno jedini način da se ukloni potencijalno neposlušna kabina”, dodao je Langewiesche.

“Putnici u kabini bili bi onesposobljeni za nekoliko minuta, izgubili bi svijest i nježno umrli bez gušenja ili hvatajući zrak”, kažu stručnjaci.

Najistaknutija i najvjerojatnija teorija u ovoj fazi je da je Shah namjerno oborio avion.

Dugogodišnji Shahov prijatelj, također pilot Boeinga 777, koji nije želio biti imenovan, došao je do zaključka da je kapetan Zaharie Ahmad Shah srušio avion vjerojatno prevarivši svog kopilota Fariqa Hamida, koji je bio na završnom letu obuke, da napusti kokpit.

“Zaharie je bio ispitivač na obuci. Samo je morao reći: ‘Idi provjeriti nešto u kabini’, i kopilot bi otišao”, kaže prijatelj.

Motiv zbog kojeg je Shah srušio avion u ocean još uvijek je misterij, ali njegov je prijatelj upozorio da je imao haotičan privatni život te je bio krhkog emocionalnog stanja.

“Zaharijev brak bio je loš. U prošlosti je spavao s nekoliko stjuardesa. Pa što? Svi to radimo. Letiš diljem svijeta s tim predivnim djevojkama. Ali, njegova je žena znala za afere”, rekao je Shahov prijatelj dodajući da je loše emocionalno stanje mogući motiv za ovaj suludi potez.

Osim turbulentnog privatnog života, kapetan leta MH370 bio je vrlo aktivan na društvenim mrežama često ostavljajući neugodne komentare na Facebook stranici manekenkama Qi Min Lan i njezinoj blizanki Lan Qi Hui.

Osim komentara s jasnim seksualnim aluzijama, Shah je često kritizirao malezijske vlasti i tadašnjeg premijera Najiba Razaka.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...