Fentanil, opiodni analgetik kojim se prošle godine nehotice predozirao muzičar Prince, u posljednjih osam mjeseci odnio je čak 60 života u Velikoj Britaniji.

Sky News objavio je potresan video u kojem malena djevojčica, stara svega dvije ili tri godine, bezuspješno pokušava probuditi majku koja leži na podu predozirana fentanilom.

Fentanil je lijek protiv bolova koji se najčešće daje ljudima nakon teških operacija. Počeo se zloupotrebljavati 90-ih, prvo u Americi, a zatim je stigao i na ulice Velike Britanije. Po djelovanju je sličan heroinu, ali je 50 puta snažniji od njega. Osoba koja ga uzme osjeća se euforično i relaksirano, a ovisnost o ovoj drogi razvija se vrlo brzo.

U svom osnovnom obliku fentanil je otprilike 100 puta snažniji od morfija, no proizvode se i varijante koje su čak 10.000 puta snažnije od morfija. Doslovno je dovoljno nekoliko zrnaca ovog bijelog praha da ubije čovjeka. U Americi su ga zato već nazvali “oružjem za masovno uništenje”.

Dileri ga miješaju s heroinom jer je znatno jeftiniji i zbog svoje snage pogodniji za krijumčarenje. Od kile fentanila može se napraviti čak 25 kilograma droge za uličnu prodaju, što je za preprodavače više nego dobra računica. Ilegalni fentanil najčešće se proizvodi u kineskim laboratorijima, a zatim ga preuzimaju južnoamerički karteli i distribuiraju po cijelom svijetu.

Fentanilom se najčešće predoziraju heroinski ovisnici koji ni ne znaju što zapravo uzimaju.

KOMENTARI:
Loading...