Avgusta 31. princeza Diana nastradala je u pariskom tunelu. Automobil u kojem je bila, zbog neprilagođene brzine i vozača, čiji je test krvi upućivao na to da je bio pijan, zabio se u jedan od stubova tunela. Na licu mjesta poginuli su Dajanin novi partner Dodi Al-Fayed i vozač Henri Paul.

Telohranitelj Trevor Rees Jones jedini je preživeo nesreću, dok je princeza naroda, kako su je od milja zvali, preminula četiri sata kasnije u bolnici.

U minutima nakon nesreće, u polusvijesti na zadnjem sjedištu, smrskane glave i grudnog koša, Diana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparaci koji su ih uhodili preko cijelog Pariza. Oko jedan ujutro informaciju o nesreći je preko ambasadora dospjela i do palate u Škotskoj, gdje su bili Dianin bivši suprug Charles i njegova majka, kraljica Elizabetha II. Charles je javljeno da je Diana bila u saobraćajnoj nesreći, ali da je samo slomila ruku.

Preko novinara oko 3.30 sati princ Charles i kraljica saznali su kako je Diana preminula na operacinom stolu. Uslijedio je haos. Elizabetha je Charlesa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vijesti objavi tek ujutro. Kad su ujutro Williamu i Harry rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je Londonom vladao haos.

Charles je s Dianinim sestrama privatnim avionom otišao po tijelo, a Elizabetha i Filip su odbili da se vrate u London. Tvrdili su da žele da zaštite dječake prije suočavanja s javnošću na sahrani. Javnost je ludovala. Kraljicu su prozivali, a neki su čak implicirali da ima veze s Dianinom smrću.

Premijer Tony Blair je skoro danonoćno zvao i govorio da “u ime spasenja monarhije da izjavu i vrati se u London”. Charles se vratio sinovima u Balmoral i započele su svađe oko pripreme sahrane. Kraljica je htjela da bude privatna, ali Charles i Filip su je uvjeravali da će to samo dodatno razljutiti građane i da im treba dati priliku da se dostojanstveno oproste od svoje princeze.

Sahrana, koja je od početka do kraja trajala više od pet sati, održana je 6. septembra. Čak tri miliona ljudi bilo je na ulicama Londona, a prenos je pratilo gotovo tri milijarde ljudi.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...