3.6 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 9 Decembra, 2021

Portugalski umjetnik pretvara betonske blokove u nevjerovatne 3D grafite

Portugalski umjetnik Sergio Odeith svoju je karijeru sa sprejevima počeo sredinom osamdesetih, a danas stvara zaista izvrsna umjetnička djela.

Odeith je sredinom decedesetih počeo crtati grafite, uglavnom ilegalno na potpornim zidovima i zidovima željezničke pruge, a njegova strast ga je učinila prepoznatljivim umjetnikom koji slika ogromne murale. Neke od njih je naslikao u Damali, Carcavelosu i mnogim drugim siromašnim naseljima Amadore.

Sergio je napustio školu kao petnaestogodišnjak, ali uprkos tome što nije stekao diplomu ipak nije odustajao. U svojoj vještini je samouk, a njegovo ime je postajalo sve poznatije nakon 2005. godine i prepoznatljiv je po svojoj tehnici anamorfoze, odnosno optičke varke.

Tamni stil anamorfoze, koji je kasnije nazvao Somber 3D, podrazumijeva autentične kompozicije ogromnih insekata ili objekata, koje slika u napuštenim prostorima, a koje su postale viralne ističući se realizmom i tehnikom.

Kao tattoo majstor je radio između 1999. i 2008. godine, živio je u Londonu, a trenuto je u Lisabonu te se fokusira ekskluzivno na studijski rad i zidove.

Neke od njegovih radova pogledajte u galeriji fotografija.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci