5.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 5 Decembra, 2021

Pogledajte kako se 1974. godine slikovito objašnjavao bonton

Na Facebook grupi Retroteka jedna od članica objavila je fotografije izdanja Bontona iz 1974. godine koji donosi “Hiljadu pravila ponašanja”, a koja slikovito objašnjavaju kako se treba ponašati u različitim životnim situacijama.

Pravila koja se nalaze na fotografijama objavljenim na grupi tiču se konzumiranja hrane na ulici, ponašanja muškarca u društvu žena, ali i odijevanja žena.

Jedna od fotografija prikazuje mlađu ženu koja stoji u hodniku u spavaćici i muškarca koji istovremeno ulazi u sobu, a pravilo kaže kako je i u vlastitom stanu potrebno obratiti pažnju na izbor odjeće.

“Najudobnije se osjećamo u vlastitom stanu. Ali ni tu ne smijemo biti bezobzirni, posebno ako u istom stanu stanuju sustanari ili podstanari. Žena, koja se poput djevojke na fotografiji, kreće u spavaćici ili donjem vešu, i vlastite ukućane može dovesti u neprijatan položaj”, piše u pravilniku.

Kada je u pitanju ponašanje muškaraca u prisustvu žena, jedno od pravila reguliše hodanje uz stepenice i kaže: “Muškarac uz stepenice treba da ide samo jednu stepenicu iza žene”.

Fotografija prikazuje djevojku kako se penje uz stepenice dok muškarac koji ide nekoliko stepenica iza nje zuri u njenu pozadinu.
“Djevojka na fotografiji sigurno će se neprijatno osjećati. Žena u takvoj situaciji treba da bude sigurna da joj niko neće zuriti u noge. Prilikom silaska niz stepenice, muškarac će također ići stepenicu ili dvije ispred nje, da bi je u slučaju nezgode mogao pridržati”, stoji u pravilniku.

Još jedno pravilo ponašanja upućeno muškarcima kaže da se trebaju ponašati uljudno te da se, ukoliko su u društvu žene, ne trebaju osvrtati za drugim ženama.

“Najstrože je zabranjeno zuriti u druge žene ili se osvrtati za njima. Time omalovažavate osobu koja je pored vas”, napominje pravilnik.

Zatim se dodaje da je dužnost muškarca ženi pored sebe pokloniti svu svoju pažnju nedopuštajući da se osjeća neugodno.

Jedno neobično pravilo ističe da je na ulici zabranjeno jesti voće i poručuje: “Na ulici ne jedite voće. Strpite se do kuće”.

Fotografija u Bontonu prikazuje dvije djevojke kako se na ulici smiju i jedu banane, a pravilo kaže: “Ako se uz slasno žvakanje na ulici još i glasno smijete i kreveljite, kao ove dvije djevojke, prekršili ste nekoliko pravila lijepog ponašanja.”

Također, naglašava se da bi odbačena kora od banane mogla dovesti u opasnost druge građane.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci