9.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

Pogledajte kako Njemačka savezna banka pere novac

Njemačka savezna banka, odnosno Deutsche Bundesbank, pere novac, ali doslovno. Naime, stručnjaci koji rade u banci peru, suše i provjeravaju novčanice.

U tom procesu moraju biti brzi kako se novčanice ne bi slijepile. Ove godine imaju pune ruke posla zato što je dosta novčanica stiglo iz poplavljenih područja na zapadu Njemačke, piše Deutsche Welle.

U Njemačku saveznu banku je do sada dovezeno oko 50 miliona eura. Novčanice koje prođu kroz proces čišćenja budu vraćene vlasniku. Ova usluga koju pruža banka je besplatna.

Centralna banka Njemačke pere pare!

Kada se novčanice zaprljaju, njemačka centralna banka, Bundesbank, ih čisti. Ove godine zbog julskih poplava ima pune ruke posla.

Posted by Klix.ba on Friday, September 17, 2021

Inače, Njemačka savezna banka je nautjecajnija članica Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB). Osnovana je 1957. godine, kada je zamijenila Banku njemačkih zemalja (Bank deutscher Länder).

Bila je prva centralna banka koja je dobila apsolutnu nezavisnost, za razliku od, naprimjer, modela Novog Zelanda, kojem vlada određuje smjer djelovanja.

Njemačka savezna banka je izuzetno cijenjena zbog toga što je uspjela kontrolisati inflaciju u drugoj polovini prošlog stoljeća. Ovo je njemačku marku učinilo jednom od najcjenjenijih valuta, a Bundesbank je stekla značajan indirektan utjecaj u mnogim evropskim zemljama.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci