Danci su se okupili na svečanosti u velikom broju, a svjetionik je zasijao pod plavim svjetlom.

“Sada napušteni svjetionik Rubjerg Knude premješten je 70 metara u unutrašnjost”, istakao je Kjeld Pedersen, koji je bio zadužen za njegovo preseljenje koje je trajalo ispod očekivanih deset sati, prenosi Anadolija.

Dodao je da nakon preseljenja slijedi sipanje betona u temelje za gotovo 1.000 tona tešku strukturu.

Svjetionik je visok 23 metra i postavljen je na litici 60 metara nadmorske visine.

Kada je prvi put pušten u rad 1900. godine bio je udaljen gotovo 200 metara od obale. Međutim, stalna erozija obale učinila je da je u trenutku premještana bio udaljen svega šest metara od obale.

Ministarstvo za zaštitu okoline Danske za spašavanje svjetionika potrošilo je pet miliona kruna (blizu 670.000 eura). Ministrica okoline Lea Wermelin nazvala je bijeli, kvadratni svjetionik nacionalnim blagom. Lokalni gradonačelnik Arne Boelt i grad Hjoerring također su se finansijski uključili u spašavanje svjetionika.

Svjetionik Rubjer Knude prestao je s radom 1968. godine i nakratko je pretvoren u muzej. Ipak, 2008. godine je zatvoren iz sigurnosnih razloga. Svjetionik, međutim, još godišnje posjeti gotovo 250.000 ljudi.

The 1,000-tonne stone lighthouse is put on roller blades and moved through the dunes to a safer position

Locals queued up to see the reopening after what was a monumental feat in moving the old building on wheels and rails

Last night, the 76ft tall structure on the island of Egtved delighted locals with a stunning blue light display to mark its reopening

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...