Kupci u crvenom uređaju Mr. Go Pizza mogu odabrati jednu od četiri vrste pizza koje koštaju od četiri i po do šest eura.

Uređaj zamijesi i razvuče tijesto i na njega postavi dodatke, a kupac može posmatrati kako se iza stakla peče njegova pizza.

Komentari ostavljeni u četvrtak za prvi pizzamat u Rimu kretali su se od “prihvatljivog ako ste u žurbi”, do zgroženosti.

– Dobro izgleda, ali puno je manja nego u restoranu i manje je fila – kazao je penzioner Claudio Zampiga.

– Grozno. Ovo mi nije dobro – rekla je penzionerka Gina.

Za mnoge Italijane jesti pizzu znači ritual koji uključuje gledanje “pizzamajstora kako priprema tijesto, razvlači ga i peče u pećima na drva.

U obližnjem napolitanskom restoranu, koji koristi peć od cigle za pizze, posjetitelj Giovanni Campana, dok guta komad pizze, kaže kako ne bi “ni pomislio jesti pizzu koju je ispekao neki uređaj”.

Esposito, koji je pizzu za kraljicu napravio prije 132 godine, vjerovatno bi bio saglasan.

Ljudi jedu stotinama godina razne komade tijesta s filom no općenito je prihvaćeno da je pizza stvorena u Napulju, gdje je bila hrana za siromašne.

Prema tradiciji Esposito je autor pizze margherite koja je napravljena 11. juna 1889. u čast kraljice Margarete Savojske prilikom njene posjete Napulju s kraljem Umbertom I.

Fil – paradajz, mozzarella i bosiljak u boji su zastave netom ujedinjene Italije.

U Napulju postoji i ploča koja označava mjesto gdje je ta pizza stvorena.