4.1 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Papa Franjo počastio zatvorenike u Rimu s 15.000 sladoleda

Papa Franjo naredio je slanje 15.000 sladoleda zatvorenicima u rimskim zatvorima kako bi na taj način pomogao zatvorenicima da se “ohlade” tokom jednog od najtoplijih perioda koji je pogodio Italiju ovog ljeta.

Kako prenosi The Guardian, kardinal Konrad Krajewski uručio je pošiljke koje je poslao papa zatvorenicima u dva rimska zatvora, a u saopćenju je navedeno kako papina dobrotvorna služba i pored ljetnog perioda nije otišla na godišnji odmor te da je nastavila pomagati stanovnicima.

“Vatikanski dobrovoljci nastavili su pažnju posvećivati posjećivanju zatvorenika i tješenju unsrećenih”, navodi se.

Ova donacija, kako je saopćeno iz Vatikana, jedna je od nekoliko “malih evanđeoskih gesta” koje je Vatikan organizovao ovo ljeto kako bi pomogao i dao nadu hiljadama ljudi u rimskim zatvorma.

Ovo ljeto bilo je jedno od najtoplijih u historiji mjerenja temperatura u Italiji. Gradovi na Siciliji bilježili su temperature i do 48 stepeni Celzija što je vjerovatno najviša temperatura zabilježena u Evropi.

Dijeljenje sladoleda zatvorenicima nije prva aktivnost koju je Vatikan obavljao ovog ljeta, a da je vezana za zatvorenike, beskućnice i siromašne.

Nešto ranije, tokom juna, vatikanski službenici “počastili” su 20 zatvorenika izletom u sklopu kojeg je organizovana i posjeta Vatikanskim muzejima, a neke od grupa zatvorenika odvedene su na višednevne izlete na more ili jezero.

“Dobrotvorne organizacije u Vatikanu osigurale su tokom pandemije i besplatne testove na koronavirus siromašnima i beskućnicima. Također, Vatikan je osigurao i besplatne vakcine za ovu kategoriju stanovnika”, navodi se.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci