Od propalih velegrada – do gradića koji imaju samo pedesetak stanovnika, svi oni žele da im bilo ko dođe živjeti. Ako želite promjenu životnog ritma, i monotono vam je tamo gdje sada živite – odselite se.

Preseljenje jeste potresno, skupo, ali na kugli zemaljskoj postoje mjesta koja će vam čak platiti da dođite kod njih da živite.

Portal Grunge je odabrao nekoliko takvih, prenosi Express.hr.

Aljaska u SAD-u sa zadovoljstvom potiče građane da se dosele. Svaki stanovnik dobija 2.000 dolara samo da živi tamo. Istu svotu novca dobijaju i novorođenčak. Ako volite planine, zelenilo, ledenjake, ribarstvo i hladnija ljeta, razmislite o životu na Aljasci.

New Haven, Connecticut je sjedište Univerziteta Yale. Stvarnost života u ovom gradu je drugačija. Oni imaju problema sa zločinima, i do nedavno su bili drugi najopasniji grad srednje veličine u SAD-u.

Oni nude 10.000 dolara beskamatne pozajmice za kupovinu prve nekretnine, a ako tu ostanete živjeti pet godina – dug vam oproste. Za energetsku obnovu nekretnine dobijete 30.000 dolara, a ako ostanete 10 godina – ni to ne morate vratiti.

Srednjoškolcima sa dobrim ocjenama nude školovanje u bilo kojoj školi ununtar ove saveze države.

Baltimore također ima probleme sa kriminalom. Svi koji su gledali seriju Wire – znaju o čemu je riječ. Potencijalnim doseljenicima nude 5.000 dolara za kupovinu nekretinne, a ako želite kupiti napuštenu kuću bilo gdje u gradu, nude vam 10.000 dolara.

Detroit, popularni grad duhova, sjedište auto industrije SAD-a omogućuje 20.000 dolara zajma za kupovinu nekretnine. Ako ispunite određene uslove, pozajmicu ne morate ni vraćati.

Većina Savezne države Kansas

“Toto, mislim da nismo više u Kansasu”, rekla je Dorothy iz knjige Čarobnjak iz Oza. Sličnu izjavu su ponavljali brojni bivši stanovnici te savezne države i oni to sada žele promijeniti. Grad Lincoln dat će vam, potpuno besplatno, komad zemlje za gradnju porodične kuće. Ali država nudi i porezne olakšice ili otplatu studentskih kredita, samo se trebate odlučiti živjeti u ruralnom dijelu države.

New Richland, Minnesota

Kansas nije jedini. I ovaj kraj SAD-a nudi zemlju za porodične kuće. Ako volite život u samoći, i debelom temperaturnom minusu – možda je ovo mjesto za vas.

Pipestone, Manitoba je mjesto u Kanadi koje očajno želi novo stanovništvo, budući da mještani masovno odlaze. Ovdje zemljište nije besplatno, predujam je 1.000 dolara za zemlju – dok je kupovina samo dodatnih 10 dolara.

Ako se odlučite za vlastiti biznis, dobijete 32.000 kanadskih dolara poticaja.

Otok Maatsjuyker u Tasmaniji je također mjesto za osamu. Nalazi se nedaleko od južne obale Tasmanije, svake godine traži volontere koji će mjesecima živjeti u potpunoj samoći. Volonteri moraju podnositi izvještaje o vremenu, održavati svetionik i paziti na infrastrukturu.

Selo Mishima u Japanu ima velikih problema sa stanovništvom. Ovdje je ostalo samo 400 ljudi, većinom staraca. Nude 800 dolara za preseljenje i dodatnu mjesečnu novčanu pomoć za navikavanje na život.

Ako ste samci, platit će vam nekoliko izlazaka, školovanje – a dobijete i vlastitu kravu.

Otok Pitcairn u Južnom Pacifiku je posljednje mjesto sa liste gdje će vam vlasti platiti da tu živite. Ima samo pedesetak stanovnika. Nude zemljište, niz poticaja – a u proteklom periodu samo su jednu osobu uspjeli privoljeti da živi tamo. Imaju samo jednu prodavnicu koja radi tri dana u sedmici, a sve ostalo se mora naručiti sa Novog Zelanda svaka tri mjeseca.

KOMENTARI:
Loading...