26.9 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 30. Juna 2022.

Otkriveno dosta zanimljivih podataka o medvjedima i pticama

- Oglas-

U Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu održana je dvodnevna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ”Bear in Mind: Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders” u okviru kojeg se došlo do dosta zanimljivih podataka o medvjedima, pticama, ali i ostalim životinjama iz Parka prirode Blidinje, NP Sutjeska..

Rezultate projekta predstavila je Josipa Šimić iz Ornitološkog društva ”Naše ptice”, a uime Nacionalnog parka Sutjeska Đorđe Vuković govorio je o zaštićenom području Nacionalnog parka Sutjeska. Slaven Reljić iz Instituta za istraživanje, očuvanje i upravljanje velikim zvijerima predstavio je planove upravljanja velikim zvijerima u PP Blidinje i NP Sutjeska.

Reljić je iznio zanimljive podatke koje su kroz protekle dvije godine dobili telemetrijskim praćenjem medvjeda, pa su okupljeni mogli vidjeti radijus kretanja medvjeda koji se prostire kilometrima, njihove navike u različitim dobima godine, ali i podatak kako je jedan medvjed preplivao jezero čak devet puta izvan ljetne sezone.

Učesnici su razgovarali o zajedničkim problemima i poteškoća s kojima se svakodnevno susreću prilikom upravljanja zaštićenim područjima.

– Centralna tema projekta je zaštita biološke raznolikosti prekograničnog zaštićenog područja, a jedan od ciljeva je bio jačanje kapaciteta institucija i organizacija koje se bave biološkom raznolikosti. Drugi cilj je bio izrada i pilot provedba planova upravljanja i monitoring protokola za 10 vrsta životinja izrađen u skladu sa direktivama EU, a treći cilj je bilo jačanje svijesti lokalnog stanovništva o prednostima primjene viših standarda zaštite okoliša – rekla je Josipa Šimić, koordinatorica projektnih aktivnosti na prostoru Bosne i Hercegovine.

Dodala je da su u okviru projekta izradili studiju Izvještaj o procjeni kapaciteta, studiju “Kratak pregled nacionalnog zakonodavstva i relevantnih dokumenata koji se odnose na upravljanje vrstama i monitoring biološke raznolikosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, te studiju “Analiza prijetnje biološkoj raznolikosti u prekograničnom zaštićenom području”.

– Izrađeni su protokoli za praćenje 10 životinjskih vrsta (velike zvijeri i ptice), upravama zaštićenih područja dodijeljena je tehnička oprema za monitoring, a u okviru projekta uhvatili smo četiri medvjeda, koje smo pratili telemetrijski i ti podaci će biti iskorišteni za izradu Planova upravljanja medvjedom i vukom u ova četiri zaštićena područja. Osim velikih zvijeri, pratimo i jednog velikog tetrijeba i dvije jarebice kamenjarke. U planu je hvatanje još dva medvjeda, dvije jarebice kamenjarke i tri tetrijeba – dodala je.

Po završetku konferencije lokalnom stanovništvo dodijeljene su električne ograde za zaštitu pčelinjaka od napada medvjeda.

Projekt ”Bear in Mind: Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders” financiran je od EU u okviru IPA II programa prekogranične suradnje BiH i Crna Gora 2014 – 2020. Projekt je službeno počeo 15. novembra 2019. i trajat će do 30. juna ove godine.

Krajnji korisnici projekta su Nacionalni park ”Sutjeska” i Park prirode Blidinje iz BiH, te Nacionalni park ”Durmitor” i Park prirode “Piva” iz Crne Gore, saopćio je tim projekta Bear in Mind.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci