Prošlo je 34 godine od tragične pogibije nogometaša po čijem imenu je nazvana i ulica u glavnom gradu Srbije…

Na današnji dan 1985. godine poginuo je omiljeni nogometaš FK Partizan, i legenda kluba, Dragan Mance.

Mance je poginuo u 23. godini života, u saobraćajnoj nesreći, žureći na trening.

Sjećanje na talentiranog golgetera, ni danas, 34 godine nakon nesreće, a njegovi golovi poput onoga slavnom Queens Park Rangersu i danas se prepričavaju.

U jednoj od najvećih utakmica u povijesti kluba iz Humske ulice, „crno-beli“ napravili su veliki preokret i plasirali se u treće kolo Kupa UEFA, u sezoni 1984-1985, (U Londonu su poraženi sa 6:2, a u Beogradu slavili sa 4:0).

Mance, sa prepoznatljivim stilom proslave golova, klizeći na koljenima a visoko podignutim rukama proslavljao je svoje golove.

Dragan Mance se rodio 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Živio je u Zemunu s ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen.

Mance se nogomet je počeo igra u „Galenici“ (sadašnji FK Zemun), no zahvaljujući talentu već s nepunih 17 godina postao je prvotimac „Galenike“.

U FK Partizan je prešao 1980. godine, a u dresu „crno-belih“ odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je četiri utakmice, za mladu reprezentaciju sedam, a za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije dvije utakmice.

Posljednji gol postigao je u prvenstvenoj utakmici protiv Budućnosti (2:1) odigranom na stadionu JNA, 1. septembra, samo dva dana prije smrti.

Iako su prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, i hrvatski general Janko Bobetko bili predsjednici tadašnjeg JSD Partizan, a legenda iz Zagreba Stjepan Bobek obilježio jednu eru, armija „crno-belih“ navijača i danas tuguje za tragično nastradalim Hrvatom iz Zemuna.

(SB)

قالب وردپرس

Komentari: