Prvi dio istraživanja koje je objavljeno nedavno u magazinu Emotion oslanja se na sličnu studiju iz 2015. koja je pokazala da depresivni ljudi preferiraju tužnu muziku. Istraživači na Univerzitetu u južnoj Floridi ispitali su 76 žena od kojih je kod polovine dijagnostikovana depresija.

One su slušale različitu vrstu muzike. Tužna muzika uključila je “Adagio for Strings” od Samuela Barbera koja se širom svijeta smatra ekstremno depresivnom kompozicijom.

Zatim su istraživači učesnicama puštali nove instrumentalne melodije, i tužne i sretne i tražili od njih da im pojasne kako se osjećaju slušajući tu muziku. Ponovo su depresivne ispitanice pokazale da preferiraju tužnu muziku jer ih, kako su rekle, čini sretnijima.

“One su se ustvari osjećale bolje slušajući tužnu muziku. Čini se kako takve melodije imaju opuštajući i smirujući efekat na njih”, kaže koautor istraživanja Jonathan Rottenberg.

Ne postoji mnogo stručnih detalja i pojašnjenja zašto tužna muzika ima pozitivno djelovanje na depresivne ljude, ali već godinama unazad u psihološkom svijetu izuzetno su postale učinkovite muzikoterapije koje pomažu ljudima kod oslobađanja od duševne boli, u borbi s rakom i brojnim psihološkim poremećajima.

(SB/B92)  

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...