Tradicija čestitki u digitalno doba polako iščezava, ali je neosporno da na njih i dalje niko ne ostaje ravnodušan. Povoda u svakoj godini za slanje čestitki ima na pretek. Ako želite da obradujte porodicu ili prijatelje nečim autentičnim, treba da znate da i sami možete, umjesto što biste je kupili, napravite originalnu čestitku. Unikatni dizajn i vaša iskrena poruka garantovano će izazvati osmijeh.

Bez panike, za ovaj poduhvat vam nisu potrebni dizajnerski programi poput Photoshopa ili Illustratora niti iskustvo u vektorskoj grafici. Vjerovali ili ne, dovoljan je Microsoft Word, čak i njegove starije verzije, koji mnogi od nas još uvijek koriste.

Evo kako da u samo nekoliko koraka napravite vašu čestitku od standardnog lista u Wordu.

Prvi korak: Priprema i formatiranje dokumenta.

Izaberite opciju File i unutar nje Page Setup. Prvo što ćete vidjeti biće jezičak Margins. U sekciji Orientation izaberite opciju za horizontalni dizajn (Landscape).

Zatim, izaberite režim 2 Pages per Sheet u podešavanjima koja se tiču stranica ‒ Multiple Pages. Na ovaj način ste po sredini vertikalno podijelili svaku stranicu.

Kada završite, kliknite OK.

Sada je vaš dokument formatiran. Preostaje samo da popunite čestitku sa prikladnim tekstom ili grafikama.

Drugi korak: Vodite računa o redoslijedu!

Čestitka treba da sadrži 4 stranice: dvije unutrašnje i dvije spoljašnje. Podešavanje uključuje jedan list, sa dvije stranice po listu.

Prva stranica nalazi se unutar lijeve strane. Obično se ovaj dio ostavlja praznim. Uvašem dokumentu možete kombinavijom tastera Ctrl+Enter napraviti prelom i na taj način stranicu ostaviti praznom.

Druga stranica pokriva desnu stranu. Tu je mjesto za vašu dopadljivu poruku ili neku grafilku.

Treća stranica je spoljašnji pozadinski omot. Nju, takođe, po istom principu kao i prvu, možete ostaviti praznom.

Četvrta stranica je naslovna, prednji omot vaše čestitke. Ovdje obavezno dodajte tekst ili neku prikladnu sliku.

Treći korak: Kako da odštampate čestitku?

Poslije ispoljavanja vaše kreativnosti dolazi teži dio posla. Nakon što ste završili sa popunjavanjem, pratite sljedeće korake.

Izaberite u sekciji File, opciju Print da biste započeli proces štampanja. Za sada želite da odštampate samo stranice 1 i 2. U opciji Pages, otkucajte 1-2. Kliknite OK.

Izvadite odštampane stranice i vratite ih u printer. Dobro provjerite da li ste papir staviti naopačke, tako da se sljedeće stranice odštampanju sa druge strane. Sigurno će vam se desiti da ovaj postupak ne uradite kako treba iz prvog pokušaja. Ne dajte se obeshrabriti, jer se ovo dešava svima.

Sada odštampajte spoljnu stranu.

Postupak je isti, sve što treba da promijenite jesu brojevi. U Pages sada otkucajte 3-4 i potvrdite sa OK.

Ako ste sve ispratili sve korake uradili, trebalo bi da možete da savijanjem papira po sredini dobijete čestitku. Česitamo.

Ovo je samo jedan od mnogo trikova kojima se dizajneri koriste. Vjerovali ili ne, od pravljenja dopadljivih čestitki, pozivnica i flajera se može zaraditi. Mnogi uspješni preduzetnici su karijeru počeli na ovaj način. Tako je vlasnik kompanije Cheers and Tears još kao dječak napravio pozivnice za žurku koju su priredili njegovi roditelji. Kada su njihovi gosti vidjeli pozivnice, odmah su tražili da za novčanu naknadu isto uradi za njih. Nedugo potom je, nakon osnivanja kompanije u svojih 14 godina, zarađivao oko 400 hiljada dolara godišnje.

Dobre ideje su preduslov, a zanat koji vam je potreban, kao što ste i sami vidjeli na primjeru pravljenja čestitke, može se relativno brzo naučiti.

KOMENTARI:
Loading...