Na dan posvete Crkve svete Obitelji u Kupresu, koji se obilježava 30. jula, Udruga Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba organizirali su danas manifestaciju “1.000 Ivana” čime su oborili Ginisov rekord u okupljanju najviše osoba sa spomenutim imenom na jednom mjestu.

Mada je proglašen novi Ginisov rekord, prema još neslužbenim podacima na današnjoj manifestaciji na Kupresu “1.000 Ivana” se okupilo preko 2.500 Ivana na stadionu HNK Kupres na jednom mjestu čime su srušili stari rekord koji je iznosio 1.100 osoba istog imena.

Postrojavanje, brojanje Ivana se radilo bod budnim okom komisije iz Ginisovih rekorda na tri mjesta s tim da je svaki Ivan morao proći kroz tri kontrole gdje se provjeravao identitet osoba pod tim imenom.

Najstariji današnji učesnik koji nosi ime Ivan je imao 94 godine dok je među najmlađim sudionicima bilo dosta djece ispod deset godina s tim da je svaki od njih na kraju od Ginisove komisije dobio potvrdu da je učestvovalo u ovom posebnom historijskom trenutku.

Prema policijskim podacima, u Kupres je stiglo danas oko 30.000 osoba iz cijelog svijeta, organizirano preko Hrvatskih katoličkih misija ili lično a tome svjedoče kilometarske kolone koje su se stvarale od ranih prijepodnevnih sati pred ulaz u Kupres.

Cilj okupljanja rekordnog broja jednog imena na jednom mjestu na Kupresu organizator vidi u promoviranju vrijednosti kupreške zajednice, ljepoti kupreškog kraja i bogatstvu kupreške tradicije i kulture.

Prije početka službenog brojanja na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Kupres služena je Sveta misa u crkvi sv. Obitelji gdje je nad svim sudionicima svećenik dao blagoslov.

Nakon smotre Ivana i obaranja rekorda uslijedio je svečani mimohod te je učinjena historijska milenijska fotografija “1.000 Ivana” a u poslijepodnevnim satima je započelo i narodno veselje sa programom u kojem nastupaju brojna kulturno-umjetnička društva, tamburaški sastavi, Mate Bulić, Dražen Žanko i Marko Perković Thompson. Organizatori su najavili i iznenađenje – poseban dar iz Posavine za sve Ivane.

Podršku okupljanju pod nazivom “1.000 Ivana” na Kupreškom polju pružila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja vjeruje da će okupljanje mnogih obitelji biti prilika za bolje upoznavanje s kulturom i običajima kupreškog kraja.

Komentari: