Van Gogh je zaista bio zainteresiran za obične ljude i želio je izraziti emocije. Mislim da svi izlazimo iz covid-razdoblja osjećajući se tako, pa je zadivljujuće što to možemo podijeliti s našim posjetiteljima. Otvoreni smo, drago nam je što smo otvoreni – ekla je direktorica Muzeja “Van Gogh”, Emilie Gordenker.

Otkrića djela poznatog umjetnika, koji je umro 1890., su rijetka. Crtež je u vlasništvu privatnog kolekcionara i do sada nije bio poznat.

– Zato, kada je (vlasnik) došao u muzej, to je bilo veliko iznenađenje – rekao je istraživač Teio Meenendorp, dodajući da je bilo relativno jednostavno provjeriti autentičnost.

Rad dimenzija 50 x 30 cm nacrtan je Van Goghovim omiljenim alatom za crtanje, stolarskom olovkom, u njegovom prepoznatljivom stilu, na papiru iz 1877. Crtež podsjeća na Van Goghov poznatiji rad Žalosni starac, ali perspektiva je u razini starčevih očiju, a ne odozgo.

Rad se može neobično precizno datirati u posljednje sedmice novembra 1882., rekao je Meenendorp, zbog dva pisma koja je Van Gogh napisao 24. novembra te godine. Bilo je to razdoblje relativne stabilnosti u životu umjetnika kada je živio sa ženom u Haagu.

Jedno pismo bilo je upućeno njegovom bratu Theu, u kojem Van Gogh navodi da je napravio dva crteža “starca s laktovima na koljenima i glavom u rukama”. Drugo pismo bilo je upućeno kolegi umjetniku, a u njemu piše da planira napraviti litografiju sa spomenutom tematikom.

Nizozemski umjetnik imao je problema sa psihičkim bolestima, a ubio se pištoljem 29. jula 1890.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Van Gogh Museum (@vangoghmuseum)