Odražavaju unutrašnju patnju, iskušenja, a neke ukazuju i na zdravstvene probleme.

– Tako bore ispod oka, tačno u ravnini zjenice povezane su sa tužnim mislima, nezadovoljstvima i nemogućnošću izražavanja vlastitih osjećaja. Bore ispod očiju, općenito, mogu ukazati i na moguće probleme u radu bubrega.

– Sitne bore uz vanjske uglova očiju povezane su s glavoboljom i bolovima u očima. Međutim, mogu biti i odraz poigravanja sa suprotnim spolom i odricanja od ljubavi. Mogu izražavati i osjećaj stida.

– Bora od unutrašnjeg ugla desne obrve do unutrašnjeg ugla oka karakterizira oštrog posmatrača, ali i vrlo osjećajnu osobu. Može nastati i zbog tegoba u organima za probavu, dugotrajne napetosti i nemira, kao i pretjerane usredotočenosti na određena događanja i osobe.

– Istovjetna bora s lijeve strane označava veliku usredotočenost na samoga sebe i sklonost ka depresiji. Također se povezuje sa upalom desni zbog oslabljenog imuniteta.

– Dvije ravne bore koje idu od unutrašnjih uglova obrva prema čelu ukazuju na moguće probleme u radu jetre. Povezuju se i sa napetošću živaca i otežanom sposobnošću donošenja odluka.

– Uspravna bora koja kreće od sredine obrva karakterizira osobe koje teško podnose autoritete. One su čvrste i odlučne i uživaju u osjećaju moći i vlastite sposobnosti. Kada ne uspiju postići ono što žele, obuzima ih osjećaj nemoći.

– Ako je bora od sredine obrva vodoravna, znači da je osobi važnija moć od autoriteta. Međutim, želja za pokazivanjem moći povlači se da bi ustupila mjesto osjećaju unutrašnjeg mira.

– Bora sa desne strane lica, koja kreće od početka nosa prema vanjskom uglu lica, pokazuje snažnu živčanu napetost, uzrokovanu nekim događajima ili osobama. Ovakve osobe često pate od glavobolje i nesanice.