Na isti način kako djeca uče govoriti upijajući jezik koji koriste roditelji, tako isto i ptice usvajaju pjev oponašajući roditelje. Ali, ovim eksperimentom u Texasu, naučnici su manipulacijom elektičnih signala u mozgu uspjeli preskočiti ovaj dugotrajni proces kod ptica i dodaju melodiju ovim malim pticama.

Naučnici vjeruju da bi ovo otkriće moglo imati široku primjenu, uključujući čak i liječenje autizma ili poremećaja govora kod ljudi.

– “Ovo je prvi put da smo utvrdili koji dijelovi mozga kodiraju uspomene koje utječu na ponašanje” rekao je jedan od autora studije. Otkića su nam omogućila da pticama ugrađujemo sjećanja i upravljamo učenjem pjeva” –istakao je jedan od autora studije, doktor Todd Roberts.

Doktor Robertson je prethodno istakao da je bilo jako teško izdvojiti koji to dio mozga ptice koriste za pohranjivanje sjećanja. Naučnici su istakli da im je ekpseriment pomogao da shvate kako to mozak formira i čuva uspomene, i samim time su otkrili i puteve za krivotvorenje ovog procesa.

Ranije je utvrđeno da je isti postupak moguće izvršiti i nad miševima. Ukoliko bi se ova naučna metoda mogla primijeniti i na ljude, “New Scientist” navodi da bi to moglo pomoći za promjene sjećanja ljudi koji su doživjeli teške traume.

Autori studije su svoj rad u prestižnom naučnom časopisu “Science”.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...