Mnogo je događaja u novijoj povijeti koji su se odigrali baš u maju, a jedan od najluđih poteza u Drugom svjetskom ratu napravio je Rudolf Hess, nacistički ratni zločinac i Hitlerov osobni tajnik i prvi zamjenik.

Zanimljivo je kako je Hess, inače rođen u Egiptu, u nacističkoj Njemačkoj obavljao visoke funkcije u politici i kao i drugi nacisti na visokim položajima, čvrsto vjerovao u okultne moći.

S Hitlerom se upoznao nedugo poslije Prvog svjetskog rata u pivnici gdje je Hitler inače održavao svoje govore. Ubrzo je zajedno s Hitlerom uhićen nakon neuspjelog minhenskog puča 1923. godine.

U zatvoru su dijelili ćeliju, a Hitler mu je kao svome zamjeniku izdiktirao čitavu svoju knjigu “Mein Kampf”. Ubrzo su pušteni iz zatvora i Hitler je zajedno s Hessom počeo uspon prema vlasti.

Rođen je u Aleksandriji 26. travnja 1894., kao sin protestantskog trgovca. Njegov je otac smatrao da je škola koju Rudolf polazi nedovoljna za njegovo obrazovanje pa ga je školovao i kod kuće.

Godine 1908. obitelj se vraća u Njemačku, a Hess ide u internat. Želio je biti astrolog, ali je zbog očeva protivljenja ipak studirao ekonomiju u Švicarskoj.

U Prvom svjetskom ratu bio je pješadinac. Zbog svog zalaganja tokom rata dobio je Željezni križ II. reda. Kao poručnik služio je u zrakoplovstvu.

Nakon završetka rata postao je razočarani ratni veteran, kao i mnogi nacisti. Tada odlazi u München gdje je na sveučilištu studirao politiku, povijest, ekonomiju i geopolitiku.

Godine 1923. je uhićen zbog sudjelovanja u Münchenskom puču. U zatvoru je odležao sedam i pol mjeseci. Za vrijeme tog perioda, uredio je i pisao Hitlerovu knjigu „Mein Kampf”. Ta odanost donijela mu je za vrijeme nacističke vlasti položaj Hitlerovog osobnog tajnika.

Nakon nauspjele njemačke invazije na Britaniju 1940. odletio je u Škotsku kako bi sklopio mir, ali je na današnji dan 1941. uhapšen južno od Glasgowa, nakon što se njegov avion srušio.

Na današnji je dan 1941. godine, kada je Hitler planirao invaziju na Rusiju, padobranom se spustio  u Škotsku kako bi dogovorio mir s Britanijom s grofom od Hamiltona s kojim se Hess prvi puta susreo 1936. godine na olimpijskim igrama u Berlinu.

Plan je bio se više ne bori na dva bojišta, a poboljšala bi se i reputacija Hessa unutar nacističkog režima. Većina članova Nacističke stranke smatrala ga je skorojevićem, a nadimak mu je bio Smeđi Miš.

Do kraja rata boravio je u londonskom Toweru.

Saznavši za taj čin, Hitler ga se odrekao, proglasio ludim, ženu mu umirovio, a na njegovo mjesto je postavio Martina Bormanna.

Foto: Bundesarchiv

Nakon kraja rata, zajedno s preživjelim nacistima suđeno mu je na Nürnbergškom sudskom procesu, gdje je zbog svojih zločina osuđen na doživotnu robiju. Tada je imao 52 godine. Zadnje što je rekao sudu bilo je: „Ich bereue nichts!” (Ne žalim ni zbog čega!).

Kaznu je služio u zatvoru Spandau, tadašnjem Istočnom Berlinu. Dana 17. oktobra 1987. u zatvoru je pronađen mrtav s produžnim kablom oko vrata.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...