Naučnici pretpostavljaju kako se radi o klimatskoj pojavi El Nino, koja je rakove uspjela nanijeti sjeverno od njihovog prirodnog staništa.

Na plažu u kalifornijskom okrugu Orange okean je izbacio na stotine hiljada živih crvenih rakova, koji predstavljaju spektakularan prizor u kojem uživaju surferi i kupači.

Spasioci na Newport plaži kažu da je ova neobična pojava primijećena u petak. Slična situacija desila se i na plaži Laguna, a pretpostavlja se da se radi o klimatskoj pojavi El Nino. Ona je uspjela nanijeti rakove sjeverno od njihovog prirodnog staništa, koje se zapravo nalazi u Donjoj Californiji.

Mnogi posjetioci složni su oko činjenice da je rakove najbolje ostaviti na mjestu gdje se trenutno nalaze i dozvoliti majci prirodi da se pobrine za njih.

– Na mjestu gdje se trenutno nalaze, tu ih treba i ostaviti – izjavio je pripadnik pomorske sigurnosne službe Kai Bond.

Slična pojava dogodila se prije nekoliko godina duž obale u oblasti Orange, a posljednji put prije toga rakovi su primijećeni prije više decenija na tom mjestu.

Surferi, koji su se zatekli na obali u to vrijeme, kažu da su na svojim surf-daskama osjetili rakove kako glasno škljockaju kliještima.

– Kada zajašeš talas, možeš ih čuti kako kuckaju po donjoj strani daske. Bilo ih je na sve strane. Mnogo su smiješni dok plivaju, jer plivaju unazad. Nije to ništa spektakularno, ali je vrlo zanimljivo posmatrati kada se to desi – izjavio je jedan neimenovani surfer za “Daily Mail”.

KOMENTARI:
Loading...