Ništa od malih zelenih

No, znanstvenik Bruce Fouke sa Sveučilišta Illinois, koji je istraživao vjerojatnost života na Marsu, otkrio je kako bi zapravo Marsovci izgledali da postoje. Na žalost po ljubitelje znanstvene fantastike, ne bi bili mali zeleni, već bi izgledali kao – tjestenina!

 

‘Da sletimo na drugi planet s roverom, željeli bi vidjeti žive mikrobe ili male zelene muškarce i žene u letjelicama. No, stvarnost je takva da bi vrlo vjerojatno naišli na život koji je nastao u izvorima tople vode, a koji je fosiliziran’, izjavio je Fouke.

   Nije to tek obična pretpostavka, bazirana je na istraživanju koje je financirala NASA, a Flukea je sa svojim suradnicima povela prema američkom nacionalnom parku Yellowstoneu. Naime, pretpostavka se temelji na izgledu bakterije pronađene ondje, po kojem je i dobila ime – Sulfurihydrogenibium Yellowstonense. 

Život nastao prije 2,5 milijardi godina

Riječ je o bakteriji – obliku života nastalom prije 2,5 milijardi godina – koja živi na području s vrlo malom razinom kisika, a koja može izdržati ekstremne temperature radi čega bi bila prikladan kandidat s kojim je moguća usporedba života na Marsu. Ona živi na izvorima vruće vode, a uz navedene ima još jednu pogodnost – visoku toleranciju na UV-zrake što je na Marsu, planetom s rijetkom atmosferom, od iznimne važnosti.

Kako bi preživjele u brzim tekućim vrućim vodama, bakterije formiraju duge strukture koje se često uspoređuju s tjesteninom. S obzirom na takvu strukturu, bili bi vjerojatni kandidati za fosilizaciju, pa ako rover na Marsu ikad pronađe tragove života, smatra Fluke, velika je vjerojatnost da bi izgledali upravo tako.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...