3.8 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 17 Januara, 2022

Nebo iznad Evrope danas je preletio veteran među avionima: Prvi let imao još 1987.

Iako nebo iznad Evrope svakodnevno preleti stotine putničkih i drugih aviona, jedan let ovog ponedjeljka bio je specifičan s obzirom na to da se na nebu našao istinski “avion veteran”.

Naime, od Gruzije, tačnije Tbilisija, pa sve do Frankfurta, svoje mjesto na nebu je našao i najstariji aktivni Boeing 747.

Prema informacijama stranice Flightradar24, ovaj Boeing aktivan je od 1987. godine te se može ocijeniti kao veteran među avionima.

Iako je na početku bio namijenjen za putnički prijevoz te je bio vlasništvo British Airwaysa, Boeing 747-200 od 2003. godine registrovan je isključivo za prijevoz robe.

Najstariji među ovom serijom aviona registrovan je u Gruziji te se sada nalazi u vlasništvu kompanije Geo Sky, koja redovno obavlja prijevoz robe prema njemačkim aerodromima.

Informacije koje se mogu pronaći na stranici kompanije pokazuju kako Boeing 747 posjeduje ukupno 758,5 kubnih metara teretnog prostora te maksimalnu bruto nosivost od 105.000 kilograma.

S obzirom na starost aviona, njegov dolazak na aerodrome širom Evrope izaziva veliku pažnju pa se tako na internetu mogu pronaći brojni snimci koji pokazuju slijetanje aviona na aerodrome u Maastrichtu, Frankfurtu i drugim evropskim gradovima.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci