Noć dugih noževa je naziv za smrtonosnu čistku i krvoproliće koje je naredio Adolf Hitler, najveći zlikovac kojeg je svijet upamtio.

Prije dolaska na vlast, Adolf Hitler je imao pouzdane ljude koji su bili u sastavu zloglasnih SA odreda, predvođene Ernstom Röhmom.

Nakon što je Hitler došao na vlast, SA odredi mu više nisu bili potrebni. Vodeći pripadnici SA odreda osjećali su da ih je Hitler iskoristio i odbacio.

Pored toga Hitler se želio dodvoriti visokim njemačkim vojnim oficirima Reichswehra koji su prezirali SA. Kada se Röhm osilio, Hitleru je rečeno da se protiv njega kuje urota. Vidjevši lažne dokaze, on je odobrio odmazdu.

Sukobljene strane su bili Röhm na jednoj strani, a na drugoj Hitlerovi oligarsi: Joseph Goebbels, Hermann Göring, Heinrich Himmler i Reinhard Heydrich. Fanatične ubice iz redova SS-a napali su vođe SA odreda, političare i druge neistomišljenike.

Napad se dogodio na današnji dan 1934. godine. Hitler je pred Nijemcima opravdao ubistva lažnim tvrdnjama da je vodstvo SA pripremalo državni udar.

Službeno je ubijeno 77 visokih časnika SA, ali smatra se da ih je bilo i više od 400. Ova čistka bila je nagoviještaj Holokausta i Kristalne noći. Naziv pokolja dolazi od bitke iz mita o kralju Arthuru.

Nakon toga uloga SA u nacističkoj Njemačkoj se sve više minimizirala, a najveći broj pripadnika SA pristupio je Reichswehru koji je na koncu preobražen u zloglasni Wehrmacht.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...