Zanimljivosti

Najveći bik u Australiji: Nisu ga htjeli primiti u klaonicu, jer nema mašine za njega

Zove se Knickers, ima sedam godina, visok je 1,94 metra (do ramena), težak 1,4 tone i najveći je bik u Australiji. Postao je najnovija internet senzacija nakon što ga vlasnik nije uspio prodati na aukciji jednostavno zato što je prekrupan, a nisu ga htjeli ni u klaonici, piše Jutarnji.hr.

– Uvijek se izdvajao od ostalih, bio je malo veći. Iako su neka druga goveda iz krda u ranijoj dobi poslana u klaonicu, on se isticao pa smo ga odlučili ostaviti – rekao je vlasnik Geoff Pearson za BBC.

Objasnio je kako ga je konačno odlučio prodati, ali su mu radnici u klaonici rekli da je pretežak za mašine i lance, a njegovo bi meso jednostavno bilo preveliko. Njegova veličina spasila mu je život pa će Knickers ostatak života provesti na farmi u Lake Prestonu u Zapadnoj Australiji, oko 135 kilometara južno od Pertha.

Pearson ga je kupio kad je imao samo 12 mjeseci da bude “trener” i predvodi ostatak krda. Knickers je vol, odnosno kastrirani bik i pripada holštajn-frizijskoj rasi koja je u prosjeku visoka oko 1,5 metara i teška oko 700 kilograma. Holštajn-frizijske krave najmlječnija su rasa na svijetu, namijenjene primarno proizvodnji mlijeka. Nastale su u SAD-u selekcijom od crnošare istočnofrizijske rase, većinom su crno-bijele i u prosjeku dožive oko četiri godine.

– Ne znamo zašto je Knickers tako golem. To je stvarno bizarno – rekao je Pearson. Ipak, dodao je da razlog može biti i to što je, za razliku od ostalih volova koje prodaju u dobi od dvije do tri godine, dobio priliku da naraste do pune visine.

Vlasnik kaže da je Knickersu ostalo još nekoliko godina života, a provest će ih u društvu 20.000 goveda koja ga veselo slijede po farmi. Većinom je riječ o tamnosmeđim kravama, a kako je Knickers crno-bijel, to je još osobina koja ga odvaja od ostalih.

– Motao se okolo po imanju, kao neki dio namještaja koji samo “stoji” tamo. Sada kad je dobio svjetsku pažnju i slavu, sigurno će to uticati i na njegov identitet – rekao je Pearson te objasnio i zanimljivu etimologiju imena trenutačno najpoznatijeg vola na svijetu.

– Kad je bio mlad i kad je tek došao, imali smo vola koji je pripadao rasi brahman (vrsta grbavog goveda) i koji mu je bio prijatelj. On se zvao Bra (grudnjak) pa smo tako došli do imena Knickers (gaćice). Nikad nismo mislili da će se pretvoriti u velike “gaćice” – objasnio je Pearson.

Iako je uistinu izuzetan primjerak, Knickers nije najviši vol na svijetu. Ta titula pripada volu Bellinu koji je 2010. godine, kad su ga mjerili, dosezao 2,02 metra.

KOMENTARI:
Loading...