Najstariji morski pas ujedno je i jedan od najstarijih pripadnika kralježnjaka na svijetu, a pretpostavlja se da ima čak 512 godina, javlja The Sun.

Golemi grenlandski morski pas pronađen je u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, a velik je oko 5,5 metara. Pomoću njegove veličine znanstvenici su pokušali ustvrditi njegovu starost. Naime, ova vrsta morskih pasa naraste samo 1 centimetar godišnje. U pokušaju određivanja starosti, znanstvenici su koristili i metodu datiranja putem radioaktivnog ugljika, a finalni rezultat šokirao je mnoge. Ovaj morski pas star je između 272 i 512 godina. Ujedno je i najstariji grenlandski morski pas od njih 28 koji se istražuju u jednoj znanstvenoj studiji.

image
/INSTAGRAM

Ukoliko je doista toliko star koliko se pretpostavlja, moguće da je proživio velike povijesne trenutke svijeta poput Napoleonovih ratova, potapanje Titanika i osnivanja Sjedinjenih Američkih Država, prenose 24sata.

Grenlandski morski psi jedu uglavnom ribu, no dogodi se da se “počaste” i kakvom većom poslasticom. Tako je jedna druga studija u želucima morskih pasa pronašla ostatke sobova i konja.

Na Grenlandu se smatraju poslasticom, no njihovo meso može biti vrlo otrovno ukoliko se pravilno ne pripremi.

Koliko su bitni za istraživanje klimatskih promjena i ljudskog utjecaja na prirodu kroz godine pokazat će još jedna zasebna studija koja pomoću njihovih kostiju i tkiva pokušava otkriti dugoročan utjecaj. Paralelno s time pokušava se saznati koji je “recept” za toliko dugoročan život kakav imaju ove životinje, obzirom da pripadnici njihove vrste žive i do nekoliko stotina godina.

KOMENTARI:
Loading...