Glavni lik naše današnje priče je Konstantin Dragaš Dejanović, srbijanski velikaš koji je vladao nad područjem današnje južne Srbije, dijela Makedonije i zapadne Bugarske. Konstantina Dragaša naziva se i Konstantinom Dejanovićem jer je bio sin despota i sevastokratora Dejana iz vremena cara Dušana. Majka mu je bila polusestra cara Dušana, Teodora Nemanjić.

Konstantin Dragaš bio je suvremenik poznatog Kraljevića Marka, kneza Lazara Hrebeljanovića i Vuka Brankovića.

Izvor: Public

Konstantin Dragaš bio je djed posljednjeg bizantskog cara Konstantina XI. Paleologa, koji je poginuo pri padu Carigrada u osmanske ruke 1453.

Kći Konstantina Dragaša, Jelena Dragaš, udala se za cara Manuela II. Paleologa i rodila je posljednjeg bizantskog cara.

Car Konstantin XI. Paleolog čak se koristio imenom Dragaš naslijeđenom od djeda po majci.

Izvor: Public 

Iako ga u Srbiji, baš poput Marka Mrnjavčevića poznatijeg kao Kraljević Marko, i danas slave kao slavnu ličnost iz povijesti Srbije, istina je ipak malo drugačija.

Konstantin Dragaš bio je saveznik Osmanlija.

Nakon Maričke bitke 1371. godine, u kojoj su poginuli Vukašin i Uglješa Mrnjavčević, Konstantin Dragaš je, baš kao i Marko Mrnjavčević (Kraljević Marko) postao vazal sultana Murata I.

Izvor: Public 

Nakon smrti Konstantinova brata Jovana Dragaša, Konstantin je nastavio samostalno vladati državom.

Na čelu svojih snaga, učestvovao je, kao otomanski vazal u bici na Rovinama. Pored njega, kao turski vazali, protiv vlaškog vojvode Mirče borili su se i knez Stefan Lazarević i Kraljević Marko, također u mitomanskoj povijesti Srbije slavljeni kao veliki heroji. Vlaške snage su odnijele pobjedu u bici, a tada su poginuli i Marko i Konstantin. Nakon bitke, njegov sin Konstantinov sin Jakub je naslijedio njegovu državu, ali su Osmanlije uskoro preuzele sve njegove posjede.

Izvor: Public

Ostalo je zabilježeno i kako je, u srbijanskoj povijesti „čuveni“, Konstantin Dragaš Dejanović

ugostio tursku vojsku koja je preko njegove teritorije prolazila u Kosovski boj, te im čak dao i svoje pomoćne čete, a onda je na Kosovu polju, na Vidovdan, uslijedio nezapamćeni masakr.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...