Vlasnik kuće Matt Perkins rekao je za CNN da su on i njegov suprug saznali za ovo u ponedjeljak ujutro, kada je policija došla da istraži.

Policiji je trebalo samo nekoliko minuta da shvati da u Perkinsovom dvorištu nema mjesta zločina.

– Ušli su, iskopali kost, vidjeli da je prilično velika i u tom su nam trenutku rekli: “Prevelika da bi bilja ljudska. To više nije naša briga” – rekao je Perkins.

Zamolili su paleontologa Joshuu Bondea, direktora istraživanja u Naučnom centru Nevade, da dođe i pogleda.

Bonde je rekao za CNN da Centar s vremena na vrijeme prima ovakve pozive i obično na kraju ne bude ništa, ali ovog puta to su bili fosilizirani ostaci prethistorijskog konja.

Do sada su nađene desna lopatica životinje, kosti desne prednje noge i neki kralješci, rekao je, te dodao da je konj pokopan oko četiri do pet metara pod zemljom.

Perkins je također pronašao konjsku čeljust, rebro i nekoliko kralješaka u gomili otpada iskopanog za bazen.

Bonde je rekao da dokazi sugeriraju da je konj živio za vrijeme ledenog doba prije otprilike 6.000 i 14.000 godina.

Istraživači američkog Geološkog zavoda testirat će uzorak kako bi dobili precizniju ideju o tome kada je konj uginuo, rekao je Bonde.

Istakao je da je ovaj pronalazak sjajna priča koja će ljudima pružiti priliku da vide kako funkcionira naučni proces.

– Sada se moramo baviti stvarnom naukom da bismo utvrdili koliko je stara, koja je vrsta konja. A onda gdje to spada u širu shemu istorije Las Vegasa i Južne Nevade – dodao je Bonde.

Perkins je rekao da su on i suprug bili iznenađeni što se ovakvi pronalasci ne događaju stalno, jer u tom području ima dosta gradnje.

Čak su se i šalili prije nego što se sve ovo dogodilo da bi, ako radnici pronađu dinosaura, to moglo platiti cijeli bazen.