No, Emine Erdogan gotovo opsesivno troši novac. Voli kupovati skupu dizajnersku odjeću, antikvitete, skupe cipele. Dok njen suprug vodi razgovore oko migrantske krize, zbog nje se zatvaraju skupocjeni shopping centri kako bi prva dama Turske obavila kupnju u miru. 

Turski mediji ovih dana pišu da je tokom posjeta Japanu ona pokazala torbicu vrijednu pedesetak hiljada dolara što, prema tamošnjim medijima, je otprilike iznos kojeg 11 osoba može zaraditi u godinu dana, ako su na minimalnoj plaći.

Kupovala pet sati, zaustavila promet

Šopingirala je u Bruxellesu tokom pregovora o zaustavljanju migrantske krize. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena paralizirala promet u gradu. U Varšavi je na sajmu antikviteta u jedno poslijepodne potrošila 37.000 funti.

U Grčkoj je bila nešto skromnija. Kupila je samo sedam pari cipela i platila ih, uz popust od 15 posto, 850 eura. 

Turske vlasti, naravno, pokušavaju ispeglati njen imidž pa je u novinama prikazuju kao štedljivu i predanu domaćicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila sirće, a ne bacaju se ni koštice maslina i datulja. 

Isti članak propustio je spomenuti kako štedljiva Emine u palači od 600 miliona eura i 1.000 soba najradije pijucka  poseban čaj od 1.800 eura po kilogramu. Pije ga iz zlatnih šalica koje koštaju skoro 300 eura.

Zidove palače krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 eura po roli, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 eura. Godišnje za struju troše 5 miliona eura.

Školu napustila prije mature

Emine je rođena u Uskudaru, dijelu Istanbula. Arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćerka u obitelji petero djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a s 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njezine dobi. 
Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore ‘Idealističke ženske udruge’ čija je bila članica, a vjenčali su se 1978. 
Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli čitati, plivati, voziti i slušati tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvijek nosi hidžab.

Šokirala izjavama

Osim svojom ekstravagancijom, Emine izaziva pozornost i svojim izjavama. Izjavila je tako jednom prilikom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život, piše Express.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...