U kolovozu 2018. NASA-a je objavila da su pronašlo “sporo curenje” na ISS-u nakon što su primijetili pad pritiska

Astronauti su prvo u rupu stavili prst, dok je ostatak ekipe smišljao što će dalje. Potom su rupu pokrili trakom, prije nego su primijenili “epoksid na gazi da začepe rupu”.

Izbušena iznutra?

Sitna rupa, koja se nalazila na Soyuz MS-09 Roscosmos letjelici spojenoj na ISS istraživana je i iznutra i izvana, s “radnom” teorijom kako je rupu uzrokovao mikrometeoroid. 

Međutim, kasnije je ruski kosmonaut Sergej Prokopiev zaključio kako je rupa definitivno izbušena iznutra, bilo greškom ili namjerno. 

Modul je vraćen na zemlju u koncem 2018., a voditelj Rosmocosa je sada rekao kako točno znaju što je uzrok rupi, no tu informaciju neće dati nikome.

– Rupa je bila u odjeljku za kućanstvo, uzeli smo sve uzorke i ono što se dogodilo nam je jasno, no nećemo vam ništa reći – izjavio je Dimitrij Rogozin na konferenciji.

“Moramo zadržati neku vrstu tajne”

NASA je izjavila kako im nisu dani zaključci Rosmocos istrage o rupi te da će razgovarati sa svemirskom agencijom o tom pitanju u narednim danima, iako kažu da ne žele da to pitanje poremeti dobar odnos i 40 godina suradnje agencija u svemiru.

– Nisu mi ništa rekli, no jasno je kako nije prihvatljivo da ne znamo da na Svemirskoj stanici postoje rupe i od čega su – rekao je administrator NASA-e, Jim Bridenstine. 

Last night, flight controllers in Houston and Moscow detected a minute pressure leak on station. The crew is in no danger and is actively working troubleshooting procedures. More: https://t.co/TGB4BGi4oZ

— Intl. Space Station (@Space_Station) August 30, 2018


قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...