3.9 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

KAKO SI MAHA, IMAŠ LI DAHA: Novi tajlandski kralj je multimilijarder, evo na koliko se procjenjuje njegovo bogatsvo i kako ga je 'zaradio'…

Njegov otac, kralj Bhumibol Adulyadej, također je bio na Forbesovoj listi najbogatijih kraljeva 2011, ispred sultana od Bruneja. Vajiralongkornovo lično bogatstvo procjenjuje se na 30 milijardi dolara, tvrdi Business Insider.

To ga stavlja na vrh liste najbogatijih kraljeva, iako kad je riječ o kraljevskim porodicama listu predvodi Saudijska Arabija s 1.700 milijardi dolara, stoji u izvještaju MSN Money iz 2019. godine.

Tajlandska kraljevska porodica na tom se popisu nalazi na 5. mjestu, prenosi Hina.

Većinom Vajiralongkornovog bogatstva upravlja Agencija za kraljevsku imovinu koja u Tajlandu posjeduje više od 6.5000 hektara zemlje. Vajiralongkorn ima više od 40.000 stanova i prostora za iznajmljivanje u zemlji, uključujući 17.000 u Bangkoku.

Kraljevsko bogatstvo

Novi kralj ima 23 posto udjela u baci Siam Commercial, drugom najvećem kreditoru na Tajlandu, te 33,3 posto u grupi Siam Cement, najvećem industrijskom konglomeratu u državi. Obje kompanije osnovane su početkom 20. stoljeća kraljevskim dekretom.

Među tajlandskim kraljevskim draguljima je i onaj od 545,67 karata, najveći brušeni dijamant na svijetu čija se vrijednost po internetskoj stranici The Diamond Authority procjenjuje na 12 miliona dolara.

Tajlandska kraljevska porodica ima ograničene moći, no uživa veliku odanost izuzetno imućne poslovne elite i vojske koja dominira politikom putem čestih pučeva.

Kraljevsku porodicu štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenju kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu. Taj zakon onemogućuje svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske porodice i potiče autocenzuru tajlandskih medija.

(SB / Agencije)

قالب وردپرس

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci