A waiter serves a glass of red wine from Spain during a tasting session at Vinexpo Asia-Pacific, the International Wine and Spirits Exhibition for the Asia-Pacific region, in Hong Kong May 28, 2008. REUTERS/Victor Fraile (CHINA) - RTX68P5

Koliko vam se puta desilo da se vino u otvorenoj boci pokvari? To se dešavalo Gregu Lambrechtu koji je bio frustriran propadanjem vina, pa je odlučio naći rješenje.

On je izumio spravu pod imenom Coravin koja omogućava točenje vina bez vađenja čepa iz boce na način da cjevčica tanka kao igla prođe kroz čep i ubrizgava argon, plin koji pritiskom izbacuje vino kroz čep onemogućavajući da ostatak vina oksidira. Nakon izvlačenja igle pluto čep se ponovo zatvara.

Coravin je dostupan u 50 zemalja po cijeni od 299 dolara, ili 199 dolara ako vam nije bitno kako vaš uređaj izgleda. Jedna kapsula argona košta 11 dolara i morat ćete je zamijeniti nakon 15 popijenih boca. Evidentno je da ovaj proizvod nije za svakoga. Prema izračunu CNN-a jedna boca vina (ugrubo šest čaša vina) uz upotrebu Coravina skuplja je od obične za četiri dolara.

Pogledajte:

KOMENTARI:
Loading...