Ove godine obilježava se 24. godišnjica oslobođenja okupirane Bihaćke Krajine. Ulaskom jedinica Armije RBiH u Veliku Kladušu ozvaničen je konačni slom paradržave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna pod kontrolom ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Operacija „Tigar-sloboda 94“ je bila vojna operacija Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine protiv snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, njenog lidera Fikreta Abdića i njegovih saveznika: Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Srpske Krajine (VSK). Operacija je značila veliki uspjeh za Armiju RBiH, koja je razbila Abdićeve snage i zauzela Veliku Kladušu i teritoriju Zapadne Bosne.

 Uz pomoć svojih saveznika, Narodna odbrana Zapadne Bosne je u decembru 1994. godine, tokom Operacije “Pauk” ponovo zauzela Veliku Kladušu.

Tajni plan

Plan operacije su skovali komandant Petog korpusa, Atif Dudaković i komandant 502. viteške brdske brigade Hamdija Abdić-Tigar u najvećoj tajnosti. Plan je predviđao da Hamdija Abdić, nakon što bude smijenjen s dužnosti komandanta brigade i demobiliziran, kao nezadovoljni bivši vojni komandant prebjegne prezimenjaku Fikretu Abdiću, te ga uvjeri da uz istomišljenike koji su ostali u Bihaću, uz vojnu pomoć koju će mu pružiti, može poraziti Peti korpus i ući u Bihać.

Nakon što je od januara 1994. godine, kada je formalno smijenjen s dužnosti komandanta 502. brigade, stigmatiziran, Hamdija Abdić odlazi 2. jula 1994. godine u Veliku Kladušu gdje se sastaje sa Fikretom Abdićem i obrazlaže mu plan.

Hamdija uvjerava prezimenjaka Fikreta Abdića da uz pomoć 100 pripadnika njegovih „Tigrova“ koji su ostali u Bihaću i još oko 2.000 vojnika i pobunjenika koji bi se priključili planu, a kojima je dosadila „tortura sarajevske vlasti“, može slomiti otpor Petog korpusa i zauzeti slobodnu teritoriju. Abdić je prihvatio plan i već je 4. jula u Bihać poslao prve količine oružja i municije iz skladišta sa okupirane hrvatske teritorije. U naredna tri dana pošiljke potrebnih sredstava su preko kontrolnog punkta Poljskog bataljona, koji je djelovao u sklopu UN-a, stizale u Bihać, pri čemu su snage UN-a prekršile embargo na uvoz oružja, te su dozvoljavale isporuke oružja pobunjenicima dok su prema Armiji RBiH držale embargo na uvoz naoružanja.

Abdić mlađi poslužio se još jednim lukavstvom. Naime, kako bi sve izgledalo još uvjerljivije, a Fikret povjerovao u njegovu priču, pripadnici njegove jedinice u Bihaću su palili automobilske gume, kako bi opravdali priču da se u centru grada vode žestoke borbe između snaga Petog korpusa i tobožnjih pobunjenika, piše „Slobodna Bosna“.

Dana 5. augusta dijelovi Petog korpusa krenuli su prema sjeveru i zapadu i jugozapadu, u cilju presijecanja komunikacije Žirovac – Dvor na Uni, djelovale su 505. i 511. brigada, a na presijecanju komunikacije Korenica – Plitvice – Slunj djelovale su 502., 501. i 517. brigada.

Nakon ofenzive na svim frontovima, ratni zločinac Fikret Abdić i njegovi saveznici iz vojske Srpske Krajine i vojske Republike Srpske pobjegli su glavom bez obzira.

Valja napomenuti da su se na strani Autonomaša, u vrijeme okupacije Zapadne Bosne, borili i zločine činili brojni istaknuti ratni zločinci iz Srbije poput Milorada Ulemeka Legije i Željka Ražnatovića Arkana.

U borbama za oslobođenje poginulo je dosta boraca Armije BiH, poginuo je i legendarni komandant 505. brigade Izet Nanić. Ne treba zaboraviti i da je u oko tri i pol godine krvavog rata poginulo oko 3.000 boraca Petog korpusa.

A, zloglasni ratni zločinac i izdajnik Fikret Abdić Babo pobjegao je u susjednu Hrvatsku gdje je prvo osuđen na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, da bi mu kazna na kraju smanjena na 15 godina zatvora.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...