-Oglas-
Zanimljivosti

KADA METABOLIZAM 'ODMARA': Pridržavajte se ovih 6 pravila i spriječićete prejedanje

-Oglas-

Večera bi trebalo da bude najlakši obrok u toku dana i treba da jedete najmanje dva – tri sata prije spavanja, kako bi organizam imao vremena da je svari.

Ukoliko se ipak želja za hranom uvijek pojavljuje u kasnim večernjim satima, pokušajte da shvatite zbog čega je tako.

-Oglas-

1. Jedite dovoljno tokom dana

Ako ste uvijek gladni kasno naveče, pokušajte da utvrdite da li jedete dovoljno tokom dana. Na svakih tri do pet sati jedite, ili uzmite neku zdravu užinu.

2. Doručak je obavezan

Dan bi trebalo da započnete obrokom koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, dok je izbjegavanje i izostavljanje doručka jedna od najčešćih grešaka koja dovodi do toga da nas glad “stigne” tokom večeri.

3. Ne miješajte glad sa dosadom

Ako ste naveče gladni, jedite, ali se prvo uvjerite da je to što osjećate zaista glad.

Ponekad naša želja za hranom naveče zapravo nije glad, već način da se izborimo sa stresom, emocionalnim problemima, dosadom, ali je možda i navika.

4. Jedite kada ste zaista gladni

Kada ste zaista gladni, trebalo bi nešto da pojedete, ali birajte složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine. Kombinacija ugljenih hidrata i proteina potiskuje apetit, pa ćete biti siti do jutra.

5. Odaberite prave kombinacije

Kada se desi da poslije večere ogladnite, uzmite pola šolje grčkog jogurta ili komad sira (protein), četvrtinu avokada ili četvrtinu šolje oraha (zdrave masti), nešto od složenih ugljenih hidrata, poput žitarica ili dvije trećine šolje kokica. Umjesto grickalice, skuhajte sebi čaj ili čašu mlijeka sa cimetom.

6. Izbjegavajte masno i začinjeno

Hrana i napici koji sadrže kofein i koji uključuju kafu, čaj i čokoladu, ne preporučuju se u večernjim satima. Trebalo bi da izbjegavate začinjenu i masnu hranu, jer to može da uznemiri stomak i loše utiče na spavanje.

(SB/B92/Novosti.rs)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...