Godina je 1954., a mjesto radnje – Tokijo , aerodrom ‘Haneda’. Tog je ljeta na aerodrom sletio avion, a s njim i jedan naizgled sasvim običan putnik. Na provjeri je utvrđeno da je njegov primarni jezik bio francuski, a tečno je govorio japanski i njih još nekoliko. U njegovom novčaniku bilo je novčanica u nekoliko valuta. Kada su ga pitali ko je i odakle je, čovjek koji se predstavio kao ‘poslovni čovjek’ rekao je da je iz – Taureda , državice na granici Francuske i Španjolske.

Službenici su mu objasnili da ta zemlja ne postoji , no u njegovoj je pasošu uredno stajalo da mu ju je izdala država Taured. Da stvar bude bizarnija, pečati u njegovom pasošu svjedočili su o njegovim putovanjima iz Taureda u razne zemlje svijeta.

Predstavnici kompaniju s kojom je navodno imao ugovoren sastanak nikada nisu čuli ni za njega, a ni za firmu za koju je navodno radio. U hotelu za koji je imao rezervaciju rekli su da ju oni nikada nisu izdali. Banka u kojoj je imao račun također nije postojala.

Policijski službenici su potom misterioznom čovjeku dali kartu svijeta i zahtijevali od njega da pokaže gdje se nalazi njegova država. Pokazao je prstom između Španije i Francuske, na mjesto gdje se nalazi državica Andora. Kada su mu službenici rekli da je to mjesto Andora, a da Taured ne postoji.  misteriozni čovjek skoro je doživi živčani slom. Ljutito je odgovorio kako Andora ne postoji i kako se na tom mjestu već hiljadama godina nalazi Taured. Poslovni je čovjek potom smješten u hotel blizu aerodroma, no ujutro mu više nije bilo ni traga iako je zgradu čuvala i nadzirala policija, upravo zbog toga da se spriječi bijeg.

Iz zaključane prostorije na aerodromu kroz noć su nestali i pasoš i vozačka dozvola koju je izdala nepostojeća država. Svi tragovi koji su upućivali na događaje dan ranije jednostavno su ‘isparili’. Njegov slučaj proučavali su i o njemu pisali brojni teoretičari putovanja kroz dimenzije , no čovjek iz Taureda zauvijek će, čini se, ostati tek – misterij.

Ovaj slučaj obišao je svijet i postao misterija koja već više skoro 7 decenija zaokuplja maštu teoretičara iz čitavog svijeta. Iako su tadašnji svjetski mediji izvještavali o ovom slučaju te postoje svjedoci koji tvrde da su s misterioznim čovjekom navodnom razgovarali, mnogi pak vjeruju da znaju rješenje misterije – naime, da je priča vrlo vjerovatno plod nečije bujne mašte. 

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...