Usred stočarskog ranča u Pantanalu, najvećem vlažnom tropskom području na svijetu, smještenom na tromeđi Brazila (62 posto), Bolivije (20 posto) i Paragvaja (18 posto), neobična scena odigrala se između jaguara i mravojeda.

Mnoge je začudilo kako jaguar, iako mu se prišuljao, nije napao mravojeda, već ga je samo posmatrao. Jedan od istražitelja na Pantanal Jaguar projektu, Fernando Rodrigo Tortato, kaže kako to nije toliko neuobičajeno kako se čini, jer manje od pet posto jaguarove prehrane na tom području otpada na mravojede. Umjesto toga, oni se hrane kapibarama, kajmanima i pekarijima, sisavcima srednje veličine iz reda parnoprstaša.

Ipak, fotograf Luke Massey, koji je scenu posmatrao i snimao iz kanua, kaže kako je to jedna od najneobičnijih scena kojima je prisustvovao. Scenu je snimio u septembru 2017. godine, a ovih dana objavio ju je i National Geographic.

– Kad sam vidio da se jaguar približava velikom mravojedu – potpuno nesvjesnom što se događa – pretpostavio sam da ću svjedočiti ubistvu ili žestokom okršaju. Nisam očekivao da jaguar legne i gleda. Jaguar je možda bio punog želuca i samo je bio znatiželjan oko velikog mravojeda – rekao je Tortato.

Drugačije viđenje dao je konzervator Charles Munn, CEO safari firme SouthWild.

– Jedini razlog zbog kojeg jaguar nije napao velikog mravojeda je zbog njegovih ogromnih kandži. Sisavac čudnog izgleda ima tajno oružje – oštre, 10 centimetara duge kandže, kojima obično ruje po mravinjacima, no mogu biti i fatalne za napadače – objasnio je Munn.

U septembru 2016. kamera u brazilskom rezervatu Gurupi snimila je okršaj jaguara i mravojeda.

– Vjerujem da je taj filmić dio ove priče. Da je jaguar napao mravojeda na jezeru, on bi mu uzvratio smiješno oštrim i moćnim kandžama, zbog čega je mogao zadobiti i fatalne ozljede – zaključio je Munn.

Anteater vs. Jaguar

Will this anteater live to see another day?

Posted by National Geographic on Petak, 16. mart 2018.

KOMENTARI:
Loading...