Neudate i žene bez djece su najsretniji dio populacije i vjerovatno je da će živjeti duže od onih žena koje su u braku i koje odgajaju djecu, tvrdi vodeći stručnjak za sreću.

Profesor Pol Dolan sa London School of Economics i autor knjige „Happy Ever After“ je, govoreći na festivalu „Hej”, izjavio kako najnoviji dokazi pokazuju da tradicionalni principi koji se koriste za mjerenje uspjeha nisu bili u korelaciji sa srećom- naročito kod žena u braku i žena s djecom.

“Udate žene su srećnije od drugog dijela populacije, ali samo kad se ankete vrše u prisustvu njihovog supružnika. Kad supružnik nije prisutan, podaci su poražavajući”, rekao je profesor Dolan.

Naveo je da određene parove prate tokom vremena, poručivši da bi muškarci trebalo da se vjenčavaju, ali ne i da se žene udaju.

“Muškarci imaju korist od braka jer su se ‘smirili’, manje rizikuju i zarađuju više novca. Generalno, žive nešto duže. Udate žene, s druge strane, trpe više i umiru ranije. Najzdravija i najsretnija podgrupa stanovništva su žene koje se nikada nisu udavale, ili nisu imale djecu”, kazao je on.

Uprkos blagodetima ženskog načina života bez djece, Dolan je rekao da postojeća naracija da su brak i djeca znakovi uspjeha može biti stigma koja neke žene navodi da se osjećaju nesretno.

(SB/Nezavisne/Portal Analitika)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...