Ljubitelji kultnog stripa Alan Ford širom Evrope obilježavaju njegov jubilarni 50. rođendan.

A kompanija Belgrade Waterfront, u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, od petka, 31. maja do 12. juna organizuje izložbu na Sava Promenadi u Beogradu, tokom koje će posjetioci imati priliku da vide prepoznatljive scene i citate iz stripa Alan Ford.

Brojne generacije na našim prostorima već decenijama uživaju u crno-bijelim kadrovima društveno-političke satire, čije će karakteristične dijaloge izložba autora Marijana Matića vjerno prikazati kroz tematske animacije. Posjetioci će se prisjetiti čuvenih dijaloga „Halo Bing“ Sir Olivera, Grunfovih izuma i drugih mudrosti iz stripa, a moći će da vide i karakteristične naslovne strane najpopularnijih brojeva.

Od prvog broja ovog čuvenog italijanskog stripa u maju 1969. godine, Alan Ford je stekao veliku popularnost, a mnoge zaljubljenike u ovu političku satiru i danas uspijeva da nasmije do suza. Strip su osmislili scenarista Lučano Seki – Max Bunker i crtač Roberto Raviola – Magnus, koji kao osnovu radnje koriste parodiju na glamurozne tajne agente, poput Jamesa Bonda.

U bivšoj Jugoslaviji prvi broj je objavljen 1972. i odmah dobio kultni status na našim prostorima, najviše zbog fantastičnog prevoda Zagrepčanina Nenada Brixyja.

(SB/Nedeljnik)

 

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...