Soros je izgradio svoje carstvo kroz ono što je nekoć bio najveći hedge fond, Quantum. Nakon što ga je svojim sinovima ostavio 2011. godine, fokusirao se na svoj osobni cilj – kreiranja otvorenijeg društva kroz podržavanje određenih, različitih progresivnih političara. 

Soros je rođen kao Dzjchdzhe Shorash u židovskoj porodici u Budimpešti 12. avgusta 1930. godine. Kasnije su svoje prezime promijenili u Soros. 

Koristeći lažne osobne preživjeli nacističku okupaciju 

Soros i njegova porodica ostali su u U Budimpešti tokom okupacije nacista 1944. do 1945. godine, piše Business Insider. 

“Umjesto da se pomirimo sa našom sudbinom, odupirali smo se toj zloj sili koja je bila puno snažnija od nas. Ne samo da smo preživjeli, već smo uspjeli pomoći i drugima”, kaže. 

Mađarsku su napustili 1947. godine, pobjegli u London kad su u zemlju ušli Sovjeti.Tamo je radio kao konobar u noćnom klubu i nosač na željeznici. Upisao se na London School of Economics kojeg je završio 1954. godine. 

Dvije se godine nakon preselio u New York, i dobio posao na berzi radeći za F. M. Mayer.

Najveći hedge fond na svijetu bio je u njegovim rukama

Fond Quantum osnovao je 1973. godine, a kasnije je to postao najveći hedge fond na svijetu. I ubrzo postao milijarder, težak 8,3 milijarde dolara. 

“Moj uspjeh na finansijskom tržištu dao mi je veliku razinu neovisnosti, više nego kod drugih ljudi”, kaže. 

2011. godine postao je penzoner i kontrolu predao u ruke svojim sinovima. Vratio je milijardu investitorima i osnovao  ured kako bi upravljao sa porodičnim bogatstvom i prihodima u fondaciji. 

Bogatstvo u nekretninama

Tri puta je bio u braku, prvi put oženjen za Annaliese Witschak od 1960. do 1983. godine, zatim za povjesničarku Susan Weber od 1983. do 2005. godine. Sa svojom sadašnjom suprugom Tamiko Bolton, vjenčao se 2013.godine. Ima petero djece. 

Porodica ima nekoliko kuća, uključujući i imanje u Southamptonu gdje je milijarder organizirao proslavu svog 80 rođendana. Imao je i stan na Manhattanu, dok je bio u braku sa svojom bivšim suprugom Susan Weber. Vlasnik je kuće sa dva stana na Manhattanu, na 5. aveniji, s pogledom na Central Park. Također je vlasnik i stambenog kompleksa u Katonah, New York. 

Pokušaj ubojstva poslanom bombom

U njegov dom poslana je bomba 23. okrobra 2018. godine, kao i u domove Hillary Clinton, bivšeg predsjednika Baracka Obame, bivšeg glavnog odvjetnika Erica Holdera, kongresnice Maxine Waters, i Jamesa Clappera. Bombe su detonirane na zaštićenim dijelovima, i niko nije ozlijeđen. 

Često ga kritiziraju konzervativci zbog velike suradnje i podrške liberalnim političarima u SAD-u, Mađarskoj, Rusiji itd. Sam će za sebe reći da je Židov agnostik. Veći dio kritika na račun Sorosa  koje mu stižu iz medija i od političkih ljudi je anti semitski.

Orban ga pokušao ušutkati kroz zakon “Stop Soros”  

Bio je na reklamnim oglasim koje je sponzorirala desničarska mađarska vlada koja ga je optužila da je radio na dovođenju muslimanskih migranata u Mađarsku. Premijer Viktor Orban zalagao se za zakon “Stop Soros” koji je bio namijenjen ušutkavanju njegovih kritičara, uključujući Sorosa. 

U SAD-u ga optužuju, teoretičari zavjera, da je pokušao pokrenuti građanski rat i da je financirao nasilje na prosvjedima Unite the Right, u Charlottesvilleu, Virginiji 2017. godine. 

Često ga optužuju za suradnju sa nacistima tijekom Holokausta. Komičarka Roseanne Barr tu je teoriju ponovila na Twitteru 2018. godine u jednom od nizu tvitova zbog kojih joj je otkazana serija na ABC-u. 

Soros je odgovorio da ga takve optužbe “jako smetaju”, i nazvao ih “totalnom izmišljotinom”. 

“Što je veća opasnost, to je veća prijetnja, i više osjećam potrebu da se suprotstavim”, rekao je. 

Njegove kombinacije na burzi predmet su osuda

Nekada ga nazivaju “čovjekom koji je srušio britansku nacionalnu banku”, nakon što je zaradio milijardu dolara kladeći se protiv britanske funte dok se strmoglavila 19992. godine u događaju zapisanom u povijesti Velike Britanije kao  “crna srijeda”.     

“Svjestan sam da su protiv ideja za koje se ja zalažem”, rekao je govoreći o svojim protivnicima, koji mu daju snagu i ‘goriva’ da se bori za ono u što vjeruje. 

Milijarder troši jako puno sredstva u ono u što vjeruje, uključujući i politiku. Potrošio je najmanje 25 milijuna dolara na mobilizaciju glasača kako b pomogao Hillary Clinton i ostalim demokratima tijekom izbora 2016. godine. Njezin poraz ga je iznenadio.

“Čini se da sam živio u svom balonu”, rekao je.  “Izgubila je jer je bila poput učiteljice, i s visoka govorila ljudima, umjesto da ih je slušala”, rekao je. 

Neuspješno je podržavao nekoliko kandidata tijekom izbora na polovici mandata američkog predsjednika 2018. godine. Unatoč tome što je donirao 17 milijuna dolara. 

Trumpa je nazvao “nacistom” koji smatra da je sva moć u njegovim rukama. Bili su prijatelji desetljećima, prije nego je došao u ured. Vrijeme su provodili u kući zajedničkog prijatelja. 

“Nisam znao da imapolitičkih ambicija, no ne sviđa mi se njegovo poslovno ponašanje”, rekao je. 

Nije javno najavio koga će podržavati na izborima 2020. godine, no rekao je koga sigurno neće newyoršku senatoricu Kirsten Gillibrand.

Protivo se američkoj invaziji Iraka 2003. 

Nije uvijek bio liberal, podržavao je republičke kandidate sve do invazije na Irak 2003. godine. 

Političarima ne daje novac samo tako. Osnivač je i predsjednik  zaklade Otvoreno društvo (Open Society Foundations) i financijskim sredstvima pomaže rad nevladinih organizacija, onih koje se zalažu za obrazovanje, ljudska prava, i niz drugih projekata. 

Filantropija ga je počela zanimati 1979. godine kada je osnovao stipendiju za Afroamerikance tijekom apartheida. 

Po pisanju osobne web stranice, donirao je više od 32 milijarde dolara (svog vlastitog novca) toj fondaciji koju je nazvao po knjizi Karla Poppera, Open Society and Its Enemies. Popper piše kako društva uspijevaju samo kada su demokratska i štite ljudska prava.  

Napadi na Sorosa u Mađarskoj su toliko oštri da je najavio da će ured iz Budimpešte prebaciti u Berlin. Srednjoeuropsko sveučilište, kojeg je osnovao Soros, planira se preselit iz Budimpešte u Beč, upravo zbog tih tenzija. 

“Teško mi je razgovarati učinkovito jer se sve može izvući iz konteksta i iskoristiti protiv mene”, rekao je. 

Putin ga izbacio iz zemlje

Iz Rusije je njegovu fondaciju 2017. godine izbacio ruski predsjednik Vladimir Putin.Tamo je pokrenuo niz programa, među kojima i onaj protiv mučenja. 

“Miješa se u stvari diljem svijeta. No State Department će vam reći da to nema veze s uplitanjem već da se on bavi svojim osobnim poslom”, rekao je Putin. 

Autor je i 14 knjiga s temama od EU, do globalne financijske krize. 

“Ja sam filantrop. Neki možda misle da sam ljubavnik. Moja filozofija je jako jednostavna. Volim zarađivati puno novca, da bi puno novca mogao darovati”, rekao je pred 350 gostiju na proslavi svog 80. rođendana. 

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...