Šesti jul je ustanovljen kao Međunarodni dan ljubljenja od kada je prije nekoliko godina u Velikoj Britaniji održano takmičenje u ovoj disciplini.

Trenutni svjetski rekord u dužini poljupca je 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi.

U prosjeku ljudi provedu oko 400 sati ljubeći se, a minut jednog strastvenog poljupca sagori kalorija koliko i minut brzog hoda.

Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 vijekova prije nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.

Kralj Henri VI je 1439. godine zabranio ljubljenje u Engleskoj, a u Napulju se u 16. vijeku čak kažnjavalo i smrću.

Strogi zakoni postoje i danas. U islamskim zemljama možete da završite u zatvoru zbog izliva nježnosti u javnosti, ali i u mnogim zemljama, poput Rusije, nije baš poželjno da se javno ljubite.

Prije nego što krenete na put sa voljenom osobom, raspitajte se o zakonima zemlje u koju idete.

U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmjene informacija. Tijela provjeravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom, piše “Daily Star”.

Prvi snimak poljupca kamerom napravljen je 1896. godine. Film Poljubac (The Kiss) izazvao je buru u javnosti, ali i veliku zainteresovanost znatiželjne javnosti.

Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere sretnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.

Moguće je postati i zavisnik od ljubljenja. Usne u sebi imaju nervne završetke koji šalju signale mozgu svaki put kada dođe do poljupca. Tada se oslobađaju hormoni sreće serototnin i dopamin, kao i pri uzimanju narkotika, samo što je ljubljenje zapravo veoma zdravo.

Ljubljenje nije samo stvar ljubavi i privlačnosti. Kada spojite usne, sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je dobro za opšte zdravlje. 

(SB/B92)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...