„Mohamed Salah me je iskreno inspirisao. Vlasnik sam sezonske karte Nottingham Foresta, ali sam zbog tog igrača Liverpoola postao musliman. Želio bih da ga upoznam, da se rukujemo i da mu kažem ‘Šukran’.“

Ovako počinje tekst britanskog Guardiana o momku koji je inspirisan Mohamedom Salahom počeo da vjeruje u Allaha, iako je prije toga, kako kaže, “mrzio muslimane”.

“Stidim se da to kažem, ali sam prije Salahove pojave mislio da su muslimani nazadni kulturološki i religiozno. Posmatrao sam ih kao slona u sobi. Bio sam šesti razred kada sam samo želio da pronađem nekoga da ga okrivim za svoje nesreće”, iskren je Ben Bird.

Na fakultetu je dobio zadatak da napiše rad na temu: “Mohamed Salah, Allahov dar. Da li predstava o Mohamedu Salahu utiče na borbu protiv islamofobije”.

“Salah je postao prvi musliman sa kojim mogu da se povežem. Njegov način života, kako se ponaša i kako razgovara me je privukao. Prije nekoliko sedmica fotografisao se sa povrijeđenim navijačem Liverpoola. To bi vjerovatno uradili i drugi igrači, ali to najviše ide uz Mohameda Salaha”, kaže Bird.

On se prisjeća razgovora sa kolegama na fakultetu koji su mu pričali o tome kako Salah ulaže novac u grad u kojem je rođen, kako pomaže svojim sugrađanima…

“Postao mi je simbol čistog islama. Kada da gol uvijek klanja. Kada je Liverpool osvojio Ligu šampiona, razmišljao sam da je to pobjeda islama…”, zaključio je Bird.

I poslije kažu da fudbal ne može da promijeni svijet.

How Ben Bird went from holding anti-Muslim and Islamophobic views to becoming a Muslim himself, thanks to university life and a dissertation on Mohamed Salah:https://t.co/N9FM39pNZb

— TellMAMAUK (@TellMamaUK) 3. listopada 2019.

(SB/Nedeljnik) 


قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...