3.9 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

BUNTOVNIK S RAZLOGOM, STRAH I TREPET OSMANLIJA: Vojskovođa plemenita roda sa 6.000 vojnika krenuo je na Jajce, a onda je zaprepastio svijet…

Glavni junak naše današnje priče je Krsto I. Frankopan.

Bio je knez i ban Kraljevine Hrvatske, ovjenčan s titulama branitelja Kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, te vrhovni kapetan Ugarske između Drave i Dunava.

Krsto je bio sin kneza Bernardina Ozaljskog i princeze Lujze Aragonske. Od 1505. godine bio je u vojnoj službi cara Maksimilijana I. Habsburga gdje se istaknuo kao vojskovođa, zbog čega je 1510. dobio za nagradu Novigrad i neke posjede grada Postojne u današnjoj Sloveniji.

U isto vrijeme je imenovan carskim savjetnikom te kapetanom Postojne i Krasa.

Izvor: Public

Godine 1512. ratovao je s ocem protiv Mlečana u pokušaju da oslobodi nekadašnji obiteljski posjed, otok Krk. U žestokom sokubu godinu dana kasnije oduzeo je Mlečanima Monfalcone, Cividale del Friuli, Udine i gotovo cijelu Furlaniju, ali je uskoro gubi.

Od 1514.-1519. bio je u mletačkom zarobljeništvu, a poslije bijega iz zatvora ponovno je u vojnoj službi Habsburgovaca. Godine 1520. car Karlo V. potvrdio mu je posjede i imenovao ga vojnim zapovjednikom Istre.

Od 1523. godine opet je u Hrvatskoj gdje se zajedno s ocem pokušavao domoći Senja i drugih obiteljskih posjeda koje je njegovu rodu oduzeo 1469. ugarski kralj Matija Korvin.

Na današnji dan 1525. godine, Krsto I. Frankapon, predvodio je 6.000 vojnika i uspio u naumu da okupiranom Jajcu od strane Turaka dopremi hranu i pomoć. Taj ga je potez proslavio, a pobjeda je odjeknula u tadašnjem svijetu.

Izvor: Zginfo

Zbog angažiranja u borbi protiv Turaka kralj Ludovik II. dodijelio mu je naslov branitelja Kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

Kada mu je kralj odbio vratiti Senj i imenovati ga za hrvatskog bana, što je zatražio hrvatski sabor 1525. godine, Krsto je na zasjedanju sabora 1526. predložio Habsburgovce za nove vladare Hrvatske.

Poslije poraza ugarske vojske na Mohačkom polju i pogiblje Ludovika II. 1526. godine, hrvatsko plemstvo imenovalo je Krstu “upraviteljem i vrhovnim braniteljem” (lat. nostro governatore et defensor generale).

(SB)

قالب وردپرس

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci