3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021

BUNTOVNIK IZ HERCEGOVINE BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Hapšen, proganjan i zatvaran došao je na čelo države, ali malo se zna i da je bio sjajan IGRAČ

Glavni lik naše današnje priče je Ratomir Dugonjić-Rato, narodni heroj, junak socijalističkog rada, političar, pravnik…

Rođeni Trebinjac, od 1974. do 1978. godine obavljao je dužnost predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka osnovne škole u rodnom gradu, završio je gimnaziju u Sarajevu, a nakon toga i studij prava u Beogradu. Još kao gimnazijalac u Sarajevu, priključio se revolucionarnom omladinskom pokretu. Za vrijeme studija bio je jedan od najaktivnijih članova revolucionarnog studentskog pokreta.

Izvor: E-bay

Surađivao je Ivom Lolom Ribarom i drugim članovima CK SKOJ-a. Po zadatku partije prešao je iz Beograd u Sarajevo, a nakon završetka Pravnog fakulteta, da bi ostao u kontaktu sa studentima, po zadatku Partije, 1940. godine upisao je Šumarski fakultet u Sarajevu.

Na prijedlog Ive Lole Ribara 1940. godine Dugonjić je uključen u CK Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Njegov politički rad nije ostao neopažen od strane policije. Još ranije se našao na spisku radničkih i komunističkih aktivista, zbog čega je stalno proganjan od policije, a pred rat je uhapšen i jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru u Sarajevu.

Rato Dugonjić bio je jedan od organizatora ustanka u Sarajevu i okolini. Radio je na organizaciji udarnih i diverzantiskih grupa, koje su izvršavale sabotaže i diverzije u gradu.

Kada je formiran Semizovački partizanski odred, postavljen je za njegovog političkog komesara. Sa odredom je učestvovao u prvim ustaničkim akcijama u okolini okupiranog Sarajeva.

TITO I RATO: Foto: Arhiv

Poslije pogibije Ive Lole Ribara, novembra 1943. godine, Dugonjić je preuzeo dužnost političkog sekretara CK SKOJ-a.

Vršio je i značajne funkcije u organiziranju narodne vlasti na oslobođenoj teritoriji. Bio je vijećnik AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a. Rato Dugonjić učestvovao je i u borbama. U Desantu na Drvar, Dugonjić je s drugovima štitio prilaze pećini u kojoj se nalazio Vrhovni štab s Josipom Brozom Titom.

Nakon oslobođenja Dugonjić je bio sekretar CK SKOJ-a i predsjednik USAOJ-a, a aktivno je učestvovao i u organiziranju prvih omladinskih radnih akcija, te jedno vrijeme obavljao i diplotske funkcije.

Rato Dugonjić bio je ambasador SFRJ u Narodnoj Republici Poljskoj i Ujedinjenoj Arapskoj Republici, a nakon povratka u zemlju obavljao je dužnost predsjednika Narodne skupštine SR Bosne i Hercegovine, od 1963. do 1967. godine; a bio je i predsjednika Predsjedništva Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, od maja 1974. do aprila 1978. godine.

Dugonjić je za života postao nosilac niza odlikovanja, a Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.

Foto: Arhiv

Malo je poznato da se Rato Dugonjić aktivno bavio nogometom i to vrlo uspješno.

Igrao je za sarajevske klubove „Slavija“ i „SAŠK“. No, i putovanja s klubovima na gostovanja koristio je za nošenje ilegalnog partijskog materijala.

Veliki Bosanac i Hercegovac, Rato Dugonjić, umro je na današnji dan 1987. godine u Sarajevu.

(SB)

قالب وردپرس

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci