Priča o useljeniku Joeu Magarcu dio je američkih lokalnih legendi koju je u javnost 1931. iznio pisac i glumac Owen Francis.

Joe Magarac bio je imigrantski radnik tvorice čelika u Pittsburgu, nadljuske snage, rođen u planini bogatoj željeznom rudom.

I sam od čelika, bio je u stanju proizvesti 2.000 tona čelika dnevno bez rukavica i alata i vrijedio je kao 29 radnika. Bio je viši od dva metra, a u jednom gutljaju mogao je popiti do četiri litre vode.

Foto: Flickr

Opisivan je kako miješa ogromne kante rastaljenog željeza golim rukama te kako je s lakoćom pravio tračnice, oblikujući šipke svojim moćnim prstima.

Prema legendi radio je cijeli dan, cijele godine. Mještanin Steve Mestrovich ponudio je ruku svoje kćeri Mary najsnažnijem radniku, ali je Joe pobjedivši odbio ponudu tvrdeći da bi ga žena ometala u radu.

Bio je na glasu kao plemenit i dobra srca, pa je tako neprestano spašavao kolege od nesreća i ozlijeda.

Kako zbog njegove produktivnosti oni ne bi izgubili posao, Joe se žrtvovao tako što se njegovo tijelo otopilo i pomiješalo s čelikom.

Izvor: RMedia

Izgledno je da se inspiracija za legendu našla u stvarnoj osobi koja je kao hrvatski imigrant radila u američkoj tvornici. Pretpostavlja se da je lokalni novinar u razgovoru zamijenio izraz magarac za prezime radnika, te se vjeruje da se za njega govorilo da radi kao magarac.

Njegov se lik koristio u reklami za kompaniju osiguranja John Hancock, dio je vitraža u sjedištu udruge Ujedinjenih čeličara Amerike,  ekranizirao ga je i Disney, a postao je i inspiracija za dječju priču pisca Irwina Shapira.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...