Glavni junak naše današnje priče je Charles Francis Richter američki seizmolog i fizičar. Najpoznatiji je po ljestvici kojom se mjeri jačina potresa – Richterova ljestvica‎.

Charles Francis Richter rođen je 26. aprila 1900. godine na farmi u blizini Hamiltona, u američkoj saveznoj državi Ohio.

Roditelji su mu se razveli kad je bio vrlo mlad. Odrastao je s djedom koji je obitelj preselio u Los Angeles 1909. godine.

Doktorirao je 1928. godine na Kalifornijskom tehnološkom institutu, a od 1927. radio je u seizmološkom laboratoriju u Pasadeni i predavao fiziku i seizmologiju u Kalifornijskom tehnološkom institutu.

Skupa sa Benom Gutenbergom razvio je ljestvicu magnituda potresa koja danas nosi njegovo ime.

Godine 1928. počeo je s radom na doktorskoj tezi iz teorijske fizike na Kalifornijskom tehnološkom institutu, no prije no što je doktorirao ponuđen mu je posao na Institutu Carnegie u Washingtonu. U to doba bio je fasciniran seizmologijom.

Potom, radio je u novoosnovanom seizmološkom laboratoriju u Pasadeni, čije je voditelj bio Beno Gutenberg. Godine 1932. Richter i Gutenberg su razvili standardnu ljestvicu za mjerenje relativnih veličina izvora potresa, i nazvali su je Richterova ljestvica. Richter se 1937. godine vratio na Kalifornijski tehnološki institut gdje je radio do mirovine, a profesor seizmologije je postao 1952. godine.

Richterova ljestvica ili magnitudna ljestvica (ML) definirana je jednim brojem kojim se označava sezmička energija proizišla iz potresa. Ljestvica se procjenjuje prema logaritamskom zapisu najveće amplitude zapisane za specifičnom uređaju koji se zove Wood-Andersonov seizmograf. Omjeri jačine potresa nisu usporedni s brojčanim iznosom (stupnjevima) Richterove ljestvice, tako npr. potres jakosti 4,0 prema Richterovoj ljestvici ima 100 puta veću amplitudu i 1000 puta veću energiju od potresa koji iznosi 2 stupnja. Učinkovita granica mjerenja za lokalne magnitude ML je oko 6,8 stupnjeva.

Charles F. Richter preminuo je na današnji dan 1985. godine u 85. godini života.

(SB)

قالب وردپرس

Komentari: