Glavni junak naše današnje priče je Petar Drapšin, jedan od najvažnijih generala Jugoslovenske Armije u Drugom svjetskom ratu.

Rodio se u selu Turija kod Starog Bečeja 15. novembra 1914. godine.

Poslije srednje tehničke škole studirao je 1937. u Pragu, a iste godine odlazi u Španjolsku.

Kao učesnik Španskog građanskog rata stekao je vrijedna borbena iskustva, završivši rat sa činom kapetana. Godine 1941. od Tita je dobio zadatak da organizira ustanak u Hercegovini protiv njemačkih okupatora. Zbog rigoroznih metoda opozvan je sa zadatka, ali je ubrzo dobio novu šansu kada je postavljen na čelo Prve Slavonske divizije u januaru 1943. godine.

Sljedeće godine Komanda ga šalje u Dalmaciju da komanduje Osmim korpusom, gdje uspješno zaustavlja njemačku ofanzivu i oslobađa Hercegovinu u Mostarskoj ofenzivi.

U Hercegovini je djelovao pod ilegalnim imenom Petar Ilić-Španac.

Bio je komandant 12. divizije Šestog udarnog korpusa Četvrte armije i Prve tenkovske armije.

Drapšin se posebno istakao u oslobađanju Istre i Trsta, što je Titu omogućilo da ove krajeve pripoji Jugoslaviji.

Cilj je bio da se dođe do Trsta prije savezničke vojske. Uz ogromne gubitke na obje strane, cilj je ostvaren čime su stvoreni vojni i politički uvjeti da se Istra stavi u sastav Jugoslavije.

Na današnji dan 1945. godine preminuo je nesretnim slučajem.

Na prvim izborima za ustavotvornu skupštinu, novembra 1945. godine, kandidiran je za narodnog poslanika, ali je njegovu vojnu slavu prekinuo nesretni slučaj u Beogradu. Naime, pištolj kojim je rukovao je slučajno opalio i usmrtio ga. Sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu.

Posmrtno je 1953. godine proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...