Sarajevski reditelj Nenad Dizdarević je svoj dugometražni film “Magareće godine” počeo snimati neposredno prije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, riječ o ostvarenju nastalom prema genijalnom romanu Branka Ćopića, čija je radnja smještena u Bihać, krajem 20-ih godina prošlog vijeka.

Snimanje je do početka rata bilo i završeno, ali montaža nije, pa je Dizdarević film završio u Parizu, a sarajevska premijera održana je u kinu “Radnik”, 1994. godine. 

Jednu od uloga, i to onu Baje Bajazita. “najjačeg, najkrupnijeg i najgrlatijeg” u nižim razredima gimnazije, ali i u “Prosvjetinom” đačkom domu u Bihaću, igrao je Sedin Kahriman, aktuelni generalni direktor BH Telecoma. Ulogu je dobio na audiciji.

Osim “Magarećih godina”, Dizdarević je snimio i dokumentarni film “Četvrti dio mozga”, u kojem svoje glumce-tinejdžere traži po čitavoj bivšoj Jugoslaviji, gdje su izbjegli tokom rata. 

Sedina Kahrimana pronašao je na području opštine Breza, s obzirom da je obitelj Kahriman protjerana iz okupirane Vogošće, u kojoj su živjeli prije rata.

U transporteru, Sedin je došao u grad pod opsadom na premijeru filma “Magareće godine”, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Sarajevu tokom rata.

A, sada, pogledajte film, ako već niste…

A onda i dokumentarac…

(D. Bajramović)  

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...