Priča Južnoafrikanke koja je obišla cijeli svijet, a u kojoj se tvrdi da je 8. juna rodila 10 beba, prema zvaničnom saopćenju istražnih organa, je lažna, prenosi BBC. Navodna porodilja je zadržana na psihijatrijskoj klinici zbog lažne priče i pod nadzorom je ljkara.

Ispostavilo se da nijedna bolnica u provinciji Gauteng nema evidenciju da je neka žena rodila deset beba, a na kraju su medicinski testovi obavljeni u okviru zvanične istrage utvrdili da Sitole nedavno čak nije ni bila trudna. Navodna porodilja je zadržana na psihijatrijskoj klinici radi daljeg posmatranja, mada istražni organi ne navode šta je bio razlog za ovu izmišljenu priču.

Objavljeno je i da će pravne mjere biti preduzete protiv glavnog urednika Pretoria Newsa, Pijeta Rampedija koji je prvi objavio ovu vijest. Kako se navodi, Rampedi je posjećivao istu crkvu kao i Sitola i njen partner Tebo Tsotetsi. U maju ih je intervjuisao i oni su mu rekli da očekuju osmorke, kada je i nastala fotografija na kojoj se vidi trudna Sitole.

Pretoria News je 8. juna objavila vijest, navodeći Tsotetsija kao izvor, da je Sitola rodila 10 beba. Tsotetsi je kasnije rekao da je tu informaciju dobio od Sitole u SMS poruci, a da nije smio da ide u bolnicu zbog mjera vezanih za pandemiju koronavirusa.

Urednik Rampedi se oslonio na ovu poruku i objavio je vijest, bez da je dobio potvrdu iz bolnice. Potom je i lokalni gradonačelnik potvrdio ovu priču i vijest su prenijeli svi svjetski mediji. Ispostavilo se da ni lokalni političar nije imao drugih izvora, niti je iko vidio bebe.

Kako se priča proširila i društvenim mrežama, počele su da pristižu donacije za Sitole, njenog partnera Teboa Tsotetsija i njihovih deset beba.

Međutim, ubrzo su se pojavile sumnje u pogledu autentičnosti ove vijesti, jer nijedna zvanična institucija nije mogla da potvrdi rođenje, niti su se u javnosti pojavile fotografije ili videosnimci novorođenih beba.