Drvena kućica na izolovanoj steni u sred rijeke Drine postala je prava svetska atrakcija. Ova kuća kod Bajine bašte već 45 godina odolijeva prirodi, a nakon časopisa “Nacionalna geografija” koja je joj je posvetila jedan broj, ovim magičnim djelom ljudskih ruku se bavio i “Daily mail”. Nedavno ju je spomenuo i “Biznisinsader”, koji ju je svrstao u top 16 najčudnijih kuća na svijetu.

552726-kuca01rasfoto-irene-becker-f

Ova fotografija dobila je nagradu na konkursu magazina “Nacionalna geografija”

Britanski “Daily maill” se našalio da njeni stanari nemaju problema sa komšijama, a cijelom svijetu je prava misterija kako je kuća uspjela da opstane na stijeni gotovo pola vijeka.

Nekoliko plivača je 1968. godine došlo na ideju da izgrade ovu kuću, jer im je bilo potrebno mjesto za odmor, pa su izabrali jednu stijenu sa koje su skakali u vodu. Kako je vrijeme prolazilo, riješili su da ovo mjesto sebi učine udobnijim za boravak, pa su na vrh stijene stavljali razne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog gređevinskog materijala.

552727-kuca02foto-reuters-marko-djurica-f

Kuća odolijeva vjetru i vodi već skoro pola vijeka

Pošto su morali nekako da se zaštite od sunca, počeli su da prave i nešto što je ličilo na krov, a onda su riješili da improvizovanu kolibu pretvore u pravi jednosobni stan izgrađen od solidnog materijala koji bi odolevao prirodnim nepogodama neko vrijeme. Ipak, nisu ni pomišljali da će se kuća nakon skoro pola vijeka nalaziti na istom mjestu.

Problem je predstavljalo kako prevesti materijal na sred rijeke zbog jake vodene struje po kojoj je Drina poznata, ali su to riješili tako što su neophodne stvari za gradnju prevozili čamcima, a veće komade koji su bili preteški jednostavno puštali uzvodno na rijeci i dočekivali ih pored stijene gde su ih vadili i gradili kuću.

552728-kuca03foto-reuters-marko-djurica-f

Napravljena je kao mjesto za odmor plivačima iz Bajine bašte

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mjestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od rijetkih netaknutih oaza prirode u ovom djelu svijeta i zbog toga privlači pažnju turista iz cijeloga svijeta.

KOMENTARI:
Loading...