Znanstvenici smatraju da bi zbog globalnog zatopljenja, odnosno zbog ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktici, razina mora mogla porasti daleko više nego što se prije pretpostavljalo, piše BBC.

Do sada se vjerovalo da bi do 2100. godine razina mora mogla porasti za najviše jedan metar, a prema najnovijoj studiji, stvarna razina porasta mogla bi biti čak i dva metra.

Istraživanje naziva “Ice sheet contributions to future sea-level rise from structured expert judgment” objavljeno je jučer u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prijašnje procjene

Kada je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) 2013. objavio svoje peto izvješće, upozorio je kako bi daljnje zagrijavanje planeta, bez većih smanjenja emisija stakleničkih plinova, moglo dovesti do porasta globalnih razina mora za 52 do 98 cm do 2100. godine.

Opasnost od katastrofe je mnogo veća

Prema najnovijoj procjeni, ako se emisije stakleničkih plinova ne smanje, razine svjetskih mora će vrlo vjerojatno porasti za 62 do 238 cm do 2100. Porast razine mora od oko dva metra imao bi katastrofalne posljedice za naš planet.

Znanstvenici su izračunali kako bi u tom slučaju na svijetu nestalo 1,79 milijuna četvornih kilometara nastanjive površine, što je jednako veličini Libije. Veći dio tog zemljišta nalazio bi se u važnim područjima za uzgoj hrane, kao što je primjerice delta Nila.

Bili bi ugroženi i veliki obalni gradovi, uključujući London, New York i Šangaj.

Problem s izbjeglicama

“Sirijska izbjeglička kriza rezultirala je dolaskom oko milijun izbjeglica u Europu. No broj migranata bit će oko 200 puta veći ako razine mora porastu za dva metra”, rekao je voditelj istraživanja, fizičar Jonathan Bamber sa sveučilišta Bristol.

Autori studije naglašavaju da još uvijek ima vremena da se izbjegne ovakav zastrašujući scenarij, pogotovo ako se u narednim desetljećima značajno smanje emisije stakleničkih plinova.

Znanstvenici su kazali kako vjerojatnost za najgori scenarij iznosi oko 5%.

“Da vam kažem da postoji 5% šanse da će vas pregaziti auto ako sada pređete cestu, ne biste joj ni prišli”, rekao je Bamber.

“Čak i vjerojatnost od 1% znači da bi se poplava koja se događa samo jednom u sto godina mogla ipak dogoditi za vrijeme vašeg života. Mislim da vjerojatnost od 5% predstavlja ozbiljan rizik za naš planet”, dodao je.

(SB / Index)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...