Unatoč građanskom ratu, američki predsjednik Abraham Lincoln ozbiljno je razmatrao izbore, pa čak i mogućnost da bude poražen.

Njegov potpredsjednik za vrijeme prvog mandata, senator Hannibal Hamlin, bio je dobar političar, no nije mogao privući nove glasače.

Tražeći novog kandidata za potpredsjednika, s vremenom se odlučio za demokratu.

Izabran je Andrew Johnson koji je od siromaštva dospio do Kongresa i mjesta guvernera Tennesseeja. Johnson se protivio secesiji Konfederacije, iako se Tennessee trebao pridružiti južnim državama, te je tako imenovan ratnim upraviteljem 1862. godine, kada je Tennessee ponovno osvojen. 

Zajedno su pobijedili u koaliciji nacionalnog jedinstva.

Johnson je otputovao u Washington na inauguraciju, no dogodio se skandal.

Iako se tvrdilo da je bolestan, večer prije napio se na zabavi održanoj u njegovu čast. Ujutro se na svečanosti pojavio mamuran i upitao dotadašnjeg potpredsjednika Hamlina da mu naspe viski, a on mu je dao bocu jer je vjerovao da mu treba snage.

Johnson je pijan u dvorani Senata mrmljajući održao bizaran govor. Kada je postao potpuno nerazumljiv, Hamlin ga je proglasio za novog potpredsjednika.

Abraham Lincoln je sve vrijeme gledao u pod, vidljivo isfrustriran. Lincolnov govor zasjenio je debakl, a Johnson se povukao u izolaciju jer je postao predmet sprdnje.

No samo mjesec i pol kasnije Lincoln je ubijen, a Johnson je postao predsjednik SAD-a.

Johnson se pokazao problematičnim jer se stalno sukobljavao s Kongresom, a protivio se i Četrnaestom amandmanu kojim su dana građanska prava crnom stanovništvu. Povod postupku smjenjivanja predsjednika bio je sukob oko pokušaja smjenjivanja ministra obrane Edwina Stantona. Zastupnički dom izglasao je njegovo svrgavanje (128 glasova za, 47 protiv), no u Senatu je nedostajao jedan glas za dvotrećinsku većinu (35 za, 19 protiv) da bi svrgavanje uspjelo, pa je Johnson završio svoj mandat.

Izvor: Public

Tome je doprinio i strah od toga da Johnsona ne zamijeni čelnik senata, senator Wade, koji je podržavao tada radikalne mjere poput davanja glasačkog prava ženama. Kada je tražio nominaciju od demokratske stranke, propao je i na kraju dobio samo potporu svoje savezne države.

Ukoliko mislite da je Donald Trump najgore što se moglo dogoditi Americi, grdno se varate.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...